A te dalod is szólhat a reklámok alatt | smartisjus #3

Rovatunkban rendszeresen közzéteszünk olyan régi és új DEX-előadásokat és cikkeket, amelyek akár karantén idején, otthon is segíthetnek fejleszteni a szövegírói, zeneszerzői készségeket, vagy a zenei karrierépítést. Hetente nagyjából egy-másfél órában fejlesztheted magad, ha “beiratkozol” a Smartisjus óráira.

Cikksorozatunk harmadik számában végigvesszük, hogyan kerülhet be a zenéd a legnagyobb márkák reklámjaiba – legyen az egy népszerű saját dalod vagy kifejezetten felkérésre írt reklámzene. Ha eddig még nem tetted, iratkozz fel a blogra és kapj értesítést emailben.

  • Mai témánk: A te dalod is szólhat reklámok alatt – Praktikus tanácsok alkalmazott zeneszerzéshez és licenszinghez (nem csak) karantén idejére
  • Ennyi időt szánj rá: 55 perc

DEX archív | Így vágj bele a reklámzeneszerzői karrierbe – tippek Faltay Csabától | DEX2018 #VIDEO

Milyen készségekkel és hozzáállással érdemes nekikezdeni az alkalmazott zeneszerzésnek? Hogyan kezdjünk neki a feladatnak? Mik azok a szakkifejezések, amelyeket ismerni kell az eredményes kommunikációhoz?

Megtörténhet, hogy egymásnak feszül a megrendelő, az ügynökség és a rendező merőben más zenei elképzelése. Hogyan lehet az elvárásoknak megfelelni, és vajon mit is ért a megrendelő a “dinamikus zene” kifejezés alatt? Határidők, üzlet, pszichológia. Faltay Csaba a legnagyobb márkák reklámjaihoz ír zenét, a DEX-en bevezetett minket a reklámos világ színfalai mögé.

DEX archív | Fodor Máriusz: Reklámzenét írhatsz a világ túlsó oldaláról is | DEX2018 #VIDEO

Miből áll a reklámzeneszerző hordozható stúdiója? Hová lehet nyúlni, ha egy órán belül kell egy demó? Milyen aranyszabályokkal kell tisztában lenni? 

Laptop, hangkártya, fejhallgató, midibillentyűzet és internet – ha ezek megvannak, reklámzenét írhatsz a világ túlsó oldaláról is. Nem számít hogy honnan dolgozol, csak vedd fel mindig a telefont a rendezőnek! Fodor Máriusz a DEX-en azt is elmondta,hogy minden dalkezdeményt vagy verziót érdemes eltenni, hogy legyen hova nyúlni, ha nem jön az ihlet, vagy ha bejön egy hirtelen felkérés.

Megéri ismert slágert tenni a reklámba, mert 20%-kal hatékonyabb

Hogyan döntik el a reklámszakemberek, hogy ismert slágert, kevésbé ismert dalt válasszanak-e a reklámhoz, vagy inkább felkérjenek egy reklámzeneszerzőt? 

A reklámszakemberek gyakran döntenek kevésbé ismert dalok vagy reklámzeneszerző felkérése mellett, ezért érdemes lehet a kevésbé ismert zenéidet is licenszelni. A Nielsen felméréséből kiderült, hogy bár slágerekkel 20%-kal jobban lehet hatni a nézőkre, de igen költséges, és egy rossz választás nagy kockázattal jár. 

Reklám- és filmzenés tippek a Sync Summitról

Mik azok a licenszszerződések? Milyen alapvetésekkel érdemes tisztában lenni, mielőtt belevágnánk?

A zene reklámokban, filmekben, tv produkciókban való felhasználása egyre fontosabb bevételi forrása a szerzőknek világszerte. Sallai Zsuzsa tippjei a Sync Summitról.

DEX archív | Salamon Gergely: Hogyan kerülhet be a zenéd filmbe, reklámba, sorozatba? | DEX2018 #VIDEO

Hogyan választják ki a dalokat reklámokhoz, videójátékokhoz, sorozatokhoz, filmekhez a music supervisorok? Hogyan kerülhet eléjük a Te zenéd? Hogyan működik az ügynökségek világa? 

Korábbi becslések szerint csak az amerikai sorozatpiac évente 40 ezer zeneszámot használ fel főcímdalként, betétdalként. Az Eastaste zenei licenszügynökség társalapítója betekintést nyújt a sync piac működésébe.

Ingoványos, nehéz terep: synchronization licence, sync

Milyen lehetőségeink vannak és milyen jogi buktatókkal találhatjuk szembe magunkat, ha zenéinket reklámokba adnánk el? Mitől függ, hogy mennyit lehet ezzel keresni?

A szerzők/előadók/menedzsmentek többsége hatalmas reklámzenei és filmlicensz-szerződésekről álmodik, viszont nincs teljesen tisztában ennek a területnek a lehetőségeivel, buktatóival, és sokszor a saját jogaival sem. Cikkünkben körüljárjuk, mi mindenre kell figyelni.

Leiratkozás: Az email alján az “Unsubscribe” feliratra kattintással.

További Smartisjus cikkeinkért kattints ide.



Categories: smartisjus

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading