Két hónapig ingyen használható az egyik legismertebb adatelemző cég prémium szolgáltatása

A járvány által érintett zenészeknek segít az egyik legismertebb adatelemző cég, a Chartmetric azzal, hogy prémium szolgáltatását két hónapig ingyenessé teszi. Az ajánlat a független, zenéiket szerzői kiadásban megjelentető művészeknek és menedzsereiknek szól. Május 24-ig lehet itt feliratkozni a személyes elérhetőségek és a különféle platformok profiljainak (Spotify, YouTube, Facebook, Instagram stb.) megadásával.

A Chartmetric elismertségét jól mutatja, hogy szolgáltatásaikat igénybe veszi a két legnagyobb élőzenei óriás, az AEG és a Live Nation, valamint a Warner, a BMG, a RocNation, az Armada és Spinnin’ kiadók, a Believe digitális terjesztő. Több mint kétmillió előadó adatait követik minden fontos platformon, 1,2 millió playlistet dolgoznak fel, továbbá rádiós játszásokat is a legnagyobb befolyással bíró adóktól.

A prémium szolgáltatásban ott vannak a megszokott, kötelező elemek, mint például az adott zenész hallgatóinak földrajzi, demográfiai megoszlása, dalok, albumok teljesítményének követése, playlistekre felkerült dalok követése stb. Ezen felül számos extra szolgáltatást is kínálnak. Ilyen például a Chartmetric által kialakított mutató, a Cross-Platform Performance, ami megpróbálja a számos platform különféle mutatóit egyetlen mérőszámban összegezni. Mivel – mint arról bővebben itt írtunk – sokaknak az az érzése, hogy már annyi különböző sikerlista van, hogy ezek gyakorlatilag értelmüket vesztették, ezért egy ilyen összegző mutató nagyon hasznos segítség egy adott előadó piaci elhelyezésében.

A Neighboring Artists szolgáltatásban mesterséges intelligencia is segít az olyan “hasonló zenészek” felkutatásában, akik mind műfajuk, mind népszerűségük tekintetében a vizsgált előadóhoz a legközelebb állnak. A velük való összevetés segít a piaci helyzet felmérésében; a hasonló, de előrébb tartó zenészek adatainak elemzése komoly segítség lehet a potenciális fejlődési irányok meghatározásában. Együttműködések tervezéséhez, illetve turnék előzenekarának kiválasztásánál is használható ez az eszköz.

Fontos fejlesztés a Playlist Journeys, ami nem pusztán arról szól, hogy a dalok melyik playlistekre kerültek fel, hanem azt is megmutatja, hogy ezekről jellemzően milyen más, nagyobb közönséget elérő playlistre “vándorolnak tovább” a legsikeresebb dalok, így segít annak tervezésében, hogy melyik kurátornak mikor érdemes figyelmébe ajánlani egy dalt.

Van egyébként ingyenes szolgáltatása is a Chartmetricnek, ami természetesen ennél jóval kevesebbet kínál. A prémium csomag ára (az említett akción kívül) havi 140 dollár.

A Chartmetric ingyenesen olvasható blogja pedig elsőrangú forrás mindenkinek, akit kicsit is érdekel az adatelemzés és a zeneipar kapcsolata. Itt például több részletes példa mutatja be azt, hogy különböző műfajokban hogyan vándorolnak a számok a különböző playlistek között. Ebben a posztban egy évtized adatainak feldolgozása mutatja meg, hogyan terjedtek el az együttműködések a popzenében. Eszerint 2015-2017 volt az első megugrás, egyelőre csak bizonyos műfajokban (dance, urban), 2017-ben kezdődött a kollaborációk széles körű terjedése, majd 2019-re “az együttműködés lett a norma”.

Arról, hogy milyen problémákat kellett megoldani az említett, minden platformot egybevető mutató létrehozásához, itt lehet olvasni. Nagyon tanulságos ez a cikk is, ami a feltörekvő előadók által bejárható utak különféle fajtáit elemzi, bemutatva, hogy mely mutatók (pl. hallgatók, követők száma) hogyan alakulnak a gyors, de organikus fejlődés, egy jól kihasznált kollaboráció vagy a playlistek által generált növekedés, végül pedig a niche követők táborának lassú, de kitartó emelkedése esetén.

A Chartmetric fő versenytársa, vagyis a másik legismertebb zeneipari adatelemző cég a Soundcharts. Ez egy kicsit mást kínál, például több rádiót figyel, és az online médiában megjelenő, az előadóról szóló cikkekre is felhívja a figyelmet. 14 napig kipróbálható ingyenesen, egyébként háromféle fizetős opcíó van.

A Soundcharts blogja kevésbé adatorientált, inkább bevezetőket kínál a zeneipar különféle területeibe, a jogdíjaktól kezdve a playlistekre felkerülés alapvető szabályaiig.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: