Otthoni felvételben jártas zenészeket vár a nemzetközi adatbázis, ami összeköti őket a szerzőkkel

A brit szerzők szervezete, az Ivors Academy hozta létre a a Remote Recording Directory nevű nemzetközi adatbázist. Ennek a célja az, hogy a zeneszerzők megtalálhassák azokat a zenészeket, stúdiószakembereket, akik az otthonukban képesek professzionális hangfelvételeket készíteni – így a szerzők is képesek teljesíteni a megbízásaikat, a zenészek pedig munkához jutnak.

Az adatbázisba földrajzi korlátozás jelentkezhetnek zenészek, valamint olyan szakemberek, akiknek a munkájára szükség van egy professzionális hangfelvétel elkészítéséhez: hangmérnökök, hangszerelők, sound designnal, editálással stb. foglalkozó szakemberek, a zenéhez kapcsolódó szoftverek kezelésében, programozásban jártas informatikusok stb. A jelentkezési űrlap itt található meg, az elérhetőségek (személyes adatok, nyilvános honlap) mellett be kell írni azt, hogy a jelentkező mivel foglalkozik, mi az elsődleges, másodlagos szakterülete (pl. hangszer, vokál), milyen stílusokra specializálódott, tud-e kottát olvasni, improvizálni, milyen felszerelései és szoftverei vannak, és hány év gyakorlata van az ilyen zenei távmunkában.

A szerzők pedig itt böngészhetnek az adatbázisban, a zenészek-szakemberek kategóriái szerint. Egyelőre többségben vannak a britek, de Európából, Észak- és Dél-Amerikából is bőven találni zenészeket.

Az Ivors Academy felhívja a figyelmet arra, hogy egyelőre csak a felületet tudja biztosítani a szerzők és a zenészek egymásra találásához, és a jelentkezéseket nem tudja szűrni, ellenőrizni, az esetleges pénzügyi vitákat nem tudja rendezni stb. Ezt és ezt a linket ajánlják a munkadíj meghatározásához (ezek a brit zenészek szakszervezetének honlapján találhatók).

A szervezet honlapjáról kiderül az is, hogy az ötletgazda Nainita Desai zenszerző volt, aki a Netflixtől kapott megbízást egy élő zenekari felvétel megírására és elkészítésére – két nappal azután, hogy Nagy-Britanniában szinte minden bezárt, így a stúdiók is. “Az egyetlen mód, amivel eleget tehettem a megbízásnak, az volt, ha találok olyan zenészeket, akik képesek felvenni saját magukat. Ezzel egy időben számos üzenetet kaptam olyan zenészektől, akik minden munkájukat elveszítették. Rájöttem, hogy segíteni kell a két oldal egymásra találásában.” Nainita így írja le a filmzene elkészítésének a folyamatát: “Átküldöm a zenészeknek a zene nyers mixét és a kottákat. Élő videókapcsolatban tudok velük kommunikálni a zenéről. Alig néhány óra kellett ahhoz, hogy elkezdjenek visszajönni a hangfelvételek, amiket aztán én kevertem meg.”

A Remote Recording Directory kifejezetten a jelenlegi helyzetre adott válaszként jött létre, de nem ez az egyetlen hasonló adatbázis, ami segít abban, hogy zenészek online munkát találjanak. A legismertebb ilyen a – magát a zenei szakemberek LinkedInjeként pozicionáló – SoundBetter. Ezen az oldalon viszonylag sok magyart találunk, köztük olyanokat is, akiknek adatlapja azt mutatja, hogy már több megbízást is kaptak ezen keresztül. Az oldalról részletesen itt írtunk, azután, hogy a Spotify felvásárolta a céget (még mindig nem tudni pontosan, hogy mit terveznek vele.)

Korábban írtunk a egy másik adatbázisról is: az EQL Directory a zeneiparban dolgozó nőket fogja össze, és a munkaközvetítésen túl az is célja, hogy rácáfoljon arra az előítéletre, hogy nincsenek profi hangmérnök, producer stb. nők.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: