A fesztiválokra, koncertekre vonatkozó tiltásokat oldhatják fel utoljára, veszélyben lehet az egész nyári szezon

Az Európai Bizottság készített egy dokumentumot, amely a járvány miatti korlátozások összehangolt enyhítésének menetrendjét vázolja fel. A szöveg többször hangsúlyozza, hogy az egyes tagállamok – többek között a járványügyi helyzettől, a tesztelési kapacitástól és az egészségügyi rendszertől függően – más és más utat választhatnak, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy szükség van az uniós szintű összefogásra, a lépések egyeztetésére.

A zeneipar szempontjából a legfontosabb rész az, amely ajánlásokat fogalmaz meg a kijárási korlátozások fokozatos enyhítésére, a lépések menetrendjére. Mint a dokumentum írja, “az egyes lépések között elegendő időt kell hagyni (például egy hónapot), ami alatt a hatásuk kielégítően mérhető”. A fő elv az, hogy az általános tilalmakat fokozatosan célzott korlátozások váltják fel.

A következő lépéseket javasolják: 1) iskolák és felsőoktatási intézmények újranyitása, 2) a kereskedelmi egységek fokozatos újranyitása, 3) a társas gyülekezőhelyek, például éttermek, kávézók újranyitása, fokozatosan feloldott korlátozásokkal (pl. rövidített nyitvatartási idő, egyszerre beengedhető emberek számának maximalizálása). 4) Csak a legutolsó lépés a tömegrendezvények újbóli engedélyezése – és itt az Európai Bizottság dokumentuma kifejezetten a koncerteket és fesztiválokat hozza példának.

Ha az egy hónapos – csak példaként említett, vagyis a járványhelyzet alakulásától függően változtatható – kihagyást vesszük a lépések között, akkor azokban az országokban sem lehetne nyáron tömegrendezvényeket tartani, ahol már májusban elkezdik a korlátozások feloldását. Az ajánlás említi azt is, hogy a korlátozásokat úgy is lehet enyhíteni, hogy más és más csoportokra más szabályok vonatkoznak (pl. az idősekre és krónikus betegekre érvényben tovább érvényben maradnak egyes tiltások).

Még a dokumentum megjelenése előtt írt az élőzenével foglalkozó legismertebb lap, a Pollstar egy cikket a következő címmel: Ez már hivatalos: az európai fesztiválnyár elmarad. Ez azért egyelőre túlzás, főleg a “hivatalos” szó alkalmazása, hiszen mostanáig csak Németország és Belgium mondta ki hivatalosan, hogy augusztus végéig nem szabad tömegrendezvényeket tartani. Franciaországban egyelőre arról van csak döntés, hogy július közepéig nem szabad ilyeneket, többek között fesztiválokat rendezni. Ugyanakkor persze várható, hogy sok országban később jelentik be a korlátozások kiterjesztését.

Arra is vannak példák, hogy lemondanak vagy elhalasztanak rendezvényeket már akkor, amikor a tervezett időpontra még nincs hivatalos tiltás (ilyen például az Oktoberfest Németországban). Ugyanakkor a Pollstar szerint jellemzőbb, hogy megvárják a rendelet megjelenését – többek között azért is, mert a biztosításokban így lehet a force majeure igényeket érvényesíteni. A megkérdezett szervezők azt nyilatkozták, hogy szeretnének a lemondásokról, halasztásokról teljes nyíltsággal és a lehető leghamarabb kommunikálni a rajongókkal, jegyvásárlókkal, ám a lap szerint “ez ellentétben áll a kormányok kommunikációs stratégiájával, mert ezek igyekeznek a lehető legtovább várni az új korlátozások bejelentésével, hogy elkerüljék a pánikreakciókat.”

Több magyar fesztivál is hasonlóan kivár a bejelentéssel. Mint a Kreatív cikkében az augusztusra halasztott Fishing On Orfű sajtófőnöke, Egyedi Péter mondta: “Addig nem akartunk kommunikálni, amíg nem tudtunk az összes fontos konkrétummal előállni – ideértve az új dátumot, a teljes programot, valamint a jegyvisszaváltás tudnivalóit. Akkora a bizonytalanság most mindenkiben, hogy nem akartunk túl korán szólni és csak további kérdőjeleket generálni. Szerintem ezzel a legtöbb szervező így van, az esetek többségében nem sumákolás áll a csend mögött, de hozzátenném, hogy a közönség is nagyon türelmes, megértő most ebben a helyzetben.” (A cikk nyitóképe a 2019-es FOO-n készült.)Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: