Katasztrofális következményekkel járna, ha a gazdasági mentőcsomagokból kihagynák a kultúrát

Több mint 140 ország kulturális miniszterei, miniszterhelyettesei vettek részt az UNESCO által szervezett online konferencián. Ennek fő eredménye az, hogy egyetértettek abban: a gazdaság talpra állításából nem szabad kihagyni a kulturális szektort, és a legfőbb, konkrét lépéseket is felvázolták.

Egy, az UNESCO által a járvány hatásairól készített dokumentum egyenesen úgy fogalmaz, hogy katasztrofális következményekkel járna, ha a gazdasági mentőcsomagok nem fordítanának figyelmet a kultúrára. A CISAC honlapján olvasható összefoglalás idézi a szervezet elnöke, Jean-Michel Jarre szavait arról, hogy a szektor felelős a globális GDP 3%-áért és 30 millió ember foglalkoztatásáért – ráadásul jellemzően egyéni, kis- és középvállalkozásokban, ami különösen sérülékennyé teszi őket. Az UNESCO honlapján olvasható összefoglaló arra is felhívja a figyelmet, hogy a kultúra más szektorokra is nagy hatással van, evidensen például a turizmusra, amiben 75 millió állás került veszélybe.

Ezért nemzetközi összefogásban, a tapasztalatokat, legjobb megoldásokat megosztva szükség van a hatékony beavatkozásra. A CISAC összefoglalója három fő pontot vázol fel:

1. A kulturális és kreatív szektorban dolgozók egészségének megóvása a járvány idején.

2. A művészek gazdasági megvédése:

  • rendkívüli, specifikusan a szektort célzó kormányzati támogatások
  • adókönnyítés vagy -elengedés, hiteltámogatás, költségcsökkentő intézkedések, adósságbehajtás felfüggesztése
  • a kultúra és az oktatás fontosságának hivatalos promóciója, befektetés online kulturális intézményekbe (pl. digitális könyvtárak, múzeumok)
  • a művészek ellátása olyan digitális eszközökkel, amelyek az alkotást és a művek online megosztását segítik
  • a művészek helyzetének felmérése, az új kulturális alkotások archiválása és ezek promóciója.

3. A kulturális szektor újraindulásának biztosítása:

  • költségvetési háttérrel megtámogatott pénzügyi terv a kulturális aktivitás azonnali beindítására a korlátozások feloldása után
  • a támogatások hatásának folyamatos monitorozása
  • stratégiák alkotása
  • a társadalmi-kulturális változások dokumentálása
  • a kulturális alkotás mint munkavégző tevékenység jogi eilsmerése, ami gazdasági stabilitást nyújtana az alkotóknak, valamint a jövőbeli válságokkal szemben védettebbé tenné őket.

A találkozón az is felmerült, hogy a járvány nemcsak válságot okozott, hanem a kulturális szektor fontosságát is bizonyította, valamint rámutatott a rugalmasságára is. Az online fogyasztás megugrására újfajta kulturális módszerek kidolgozásával válaszolt a szektor. A CISAC összefoglalója hangsúlyozta, hogy a digitális átállásnak együtt kell járnia a szellemi tulajdon védelmének biztosításával és kiterjesztésével.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d