Rendkívüli Hangfoglaló pályázatok: 60+12 millió profi, közönség nélküli koncertfilmekre és oktatóvideókra

Az NKA Hangfoglaló Kollégiuma két különleges pályázatot tett közzé, a kiírások itt olvashatók.

A nagyobb, 60 millió forintos keretösszegű pályázat keretében maximum 20 perces, minimum 4 dalból álló, természetesen közönség nélküli koncertfelvétel elkészítésére lehet támogatást igényelni, egyenként legfeljebb 600 ezer forintot, azaz száz videó megszületését kívánja támogatni az kollégium. Mint a Hangfoglaló honlapján olvasható, a cél az volt, hogy ezzel a pályázattal ne csak a zenészeket, szerzőket támogassák, hanem a munka nélkül maradt szakembereket, fellépések nélkül maradt helyszíneket is. Vagyis home videó nem elfogadható, kizárólag “profi technikával, szakemberek bevonásával készült koncertfilmek”. A kiírásban az olvasható, hogy bár “az a cél, hogy a zenészek mellett más szakemberek is megbízáshoz jussanak, de csak annyi ember lehet jelen, amennyi elengedhetetlen a munkavégzéshez”.

A klubok támogatását biztosítja az is, hogy a felvételek először nem az előadó, hanem a koncerthelyszín honlapján és közösségi felületein jelennek meg, és exkluzív módon egy hétig csak ezeken elérhetők, “hogy ezzel is támogassuk a koncerthelyszínek túlélését”. A felvételek a #mertkelladal kampányhoz is kapcsolódnak. Fontos kikötés, hogy “egy zenekar, klub, technikai vállalkozó maximum két pályázatban lehet bármilyen formában közreműködő vagy szereplő.”

A másik pályázat keretösszege alacsonyabb, 12 millió forint, egy-egy pályázó legfeljebb 300 ezer forint támogatást kérhet egy-egy 15-20 perces oktatóvideó elkészítésére, vagyis 40 ilyen születhet. Itt is profi anyagokról van szó, vagyis előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek a tartalom kidolgozója mellett munkát adnak a felvételek elkészítésében közreműködő szakembereknek is.

Az oktatóvideókat a Hangfoglaló Program elsősorban általános és középiskolai felhasználásra szánja, de az ismeretterjesztés, könnyűzenei képzések, szakmai továbbképzések is felvevő területek lehetnek, vagyis “szakmaibb” anyagok is készülhetnek. Feltétel, hogy “a készítők a kisfilmet szabadon elérhetővé és felhasználhatóvá tegyék”. Ennek megfelelően a pályázók lehetséges köre meglehetősen tág: “könnyűzenei szerzők és előadók, könnyűzenével foglalkozó kutatók, könnyűzenei oktatók, zeneipari szakemberek és háttéripari szereplők”.

Mindkét pályázat benyújtási határideje május 29., mindkettőt még idén meg kell valósítani.

Kapcsolódó hír, hogy az NKA honlapján olvasható közlemény szerint a korábban megítélt, de még le nem járt támogatások minden határideje (megvalósulás, beszámolás, hiánypótlás) meghosszabbodik a vészhelyzet idejével.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: