Erre figyelj oda, ha dalszöveget írsz! | smartisjus #7

Rovatunkban rendszeresen közzéteszünk olyan régi és új DEX-előadásokat és cikkeket, amelyek akár karantén idején, otthon is segíthetnek fejleszteni a szövegírói, zeneszerzői készségeket, vagy a zenei karrierépítést. Hetente nagyjából egy órában fejlesztheted magad, ha “beiratkozol” a Smartisjus óráira.

Cikksorozatunk hetedik számában arra vagyunk kíváncsiak, van-e bevált receptje a dalszövegírásnak, és milyen hatása lehet egy jól eltalált szövegnek a hallgatóra, vagy akár magára az alkotóra. Ha eddig még nem tetted, iratkozz fel a blogra és kapj értesítést emailben.

  • Mai témánk: Erre figyelj oda, ha dalszöveget írsz!  – a hatásos dalszöveg ismérvei (nem csak) karantén idején
  • Ennyi időt szánj rá: 35 perc

DEX Archív | Hegyi György: A hét főbűn, amivel őrületbe kergetsz egy dalszövegírót | DEX2018 #VIDEO

Zenére írni a szöveget, vagy fordítva, esetleg egyszerre? Miért fontos a helyes prozódia? Milyen hatással van egy jó dal a közönségre?

Hegyi György szórakoztató őszinteséggel mesélt a magyar nyelvű dalszövegírás sajátosságairól és a zeneszerzői és szövegírói együttműködés kényes pontjairól.

DEX Archív | Palya Bea: A dalszerzés túlmutat az egyénen | DEX2018 #VIDEO

Hogyan születik meg egy igazán személyes dal, és mitől lesz az másoké is? Hogyan tud beférkőzni a szöveg a közönség szívébe?

A hallgató a dalszövegben azonosulási pontokat keres, és “aha-élménye” van, ha úgy érzi, a művész az ő gondolatait fogalmazta meg. Palya Bea a DEX-en beavatott minket munkamódszerébe, végigvette a Tükör című dal megírásának zenei és lelki fázisait, és elmesélte, hogyan fogadta a közönség a szókimondó dalt.

Ne csak magadnak írd a dalt! Szövegírás és lelki egészség

Van terápiás hatása a dalszövegírásnak az alkotóra nézve? Mikor segíthet a szövegírás túllendülni a lelki problémákon, mikor vezethet inkább további rágódáshoz?

Cikkünk támpontokat nyújt ahhoz is, hogy a személyes ihletésű dalok a közönség számára is értelmezhetők és megindítók legyenek.

A dalok fontos kapaszkodók krízishelyzetben – Felmérési adatok

Mely dalokat tartja a legmeghatározóbbnak a magyar közönség? Kiknek és miért fontos a dalszöveg?

Felmértük! Válaszadóink több mint kétharmadának volt olyan kedvenc dala, amely sokat hozzátett a személyiségéhez, és a legtöbben voltak már olyan krízishelyzetben, amikor egy dalszöveg jelentett kapaszkodót.

A dalszöveg fontos a streamelőknek 

A streamelők hány százalékának fontos annyira a dalszöveg, hogy rákeressen és elolvassa? Tényleg többeket érdekel a dalszöveg most, mint az albumkorszakban?

Cikkünkből kiderül az is, hogy a megkérdezettek több mint fele szívesebben választ olyan streaming szolgáltatást, amelynek vonzó, dalszövegekkel kapcsolatos funkciói vannak.

Leiratkozás: Az email alján az “Unsubscribe” feliratra kattintással.

További Smartisjus cikkeinkért kattints ide.Categories: smartisjus

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: