Csak a zenerajongók 40%-a menne koncertre, amíg nincs oltás

Most arra irányul a figyelem, hogy meddig lesznek egyáltalán tiltva a koncertek, azonban fontos tudni, hogy a helyszínek megnyitása után sem várható, hogy minden ugyanúgy folytatódik, mint a járvány előtt.

Legalábbis ezt mutatja a Reuters/Ipsos Amerikában végzett közvélemény-kutatása. A legfőbb eredmény az, hogy azok közül, akik szoktak járni koncertre, sporteseményekre stb., csak 40% mondta azt, hogy ha újranyitnak ezeknek a helyszínei, akkor ő is visszatér; másik 40% viszont azt mondta, hogy addig nem megy koncertre stb., amíg nem lesz oltás. A kutatásban a kérdezők felhívták a figyelmüket arra, hogy ez akár egy évnél is tovább eltarthat. (Az eredmények ismertetésében érdekes módon a maradék 20%-ot így jellemezték: vagy azt válaszolták, hogy nem tudják, vagy azt, hogy soha többet nem mennek ilyen eseményekre.)

Ha nemcsak azokat nézzük, akik egyébként jártak a járvány előtt ilyen eseményekre, akkor természetesen az arányok még rosszabbak. A több mint négyezer megkérdezettből csak 27% mondta azt, hogy járna koncertekre, moziba és színházba úgy, hogy nincs még oltás. Több mint a felük (55%) szerint a koncerteket, filmvetítéseket nem is volna szabad engedélyezni addig, amíg nincsen gyógymód a COVID-19 ellen. A sporteseményekre egyébként még kevesebben mennének (17%) úgy, hogy nincs oltás.

“Az ember azért jár szórakozni, hogy jól érezze magát, nem azért, hogy amiatt aggódjon, hogy két sorral arrébb köhögött valaki” – kommentálta az eredményt egy közgazdász.

A közösségi oldalakon és a hagyományos médiában egyébként gyorsan terjed az autósmozik mintájára létrehozott “autóskoncertek” híre, bár nyilvánvaló, hogy ez a forma nem fogja kiváltani a rendes koncerteket. A közönség az autójában marad, és annak FM rádióján keresztül hallja a zenét, vagyis nincs színpadi hangosítás. Az első ilyet a dán Mads Langer tartotta, ötszáz autó, vagyis feltehetően kb. 1-2 ezer ember előtt. Mint az ABC-nek mondta, az első két számot tervezte el, aztán improvizált; például Zoomon kérdezgette a közönséget, ki hogy van, hogyan érintette a járvány – a képet a kivetítőn is látni lehetett.Categories: Hírek

Tags: ,

1 reply

  1. Brave New World…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: