Az Artisjus-elnök nyilatkozata a rendkívüli támogatásról

Az Artisjus Zenei Alapítvány a járvány következtében jövedelmüket hirtelen elveszítő szerzők helyzetén gyors támogatással kívánt enyhíteni.

Az Artisjus önértelmezésének és így feladatainak is lényeges része az egymás iránti szolidáris felelősségvállalás.

Ezért a szerzők sok évvel ezelőtt – jövedelmeik egy részét az Alapítványhoz utalva – létrehoztak egy, minden szerző érdekét szolgáló forrást, amely eddig is igyekezett a rászorult szerzők gondjain enyhíteni. Hiszen úgy gondoljuk, az Artisjus Egyesület több, mint jogdíjakat beszedő és felosztó „hivatal”, inkább olyan szerzői társulás, amelynek tagjai megsegítik a pályatársakat.

Most, ebben a bajban úgy érezzük: kétszer ad, aki gyorsan ad! Számunkra – az előadói jogvédő irodával közösen – egyértelmű, magától értetődő volt, hogy az elmaradt rendezvények miatti jövedelemkiesést legalább részben pótolnunk kell. Talán nem tévedek: egyedül a szerzői-előadói közösség az, amely az állami segítséget megelőzve a saját magunk által megteremtett forrásból támogatja kollégáinkat.

A pályázatok elbírálásában a legfőbb szempont, hogy olyanok részesüljenek támogatásban, akik korábbi sikereik révén maguk is gyarapították az Alapítvány kasszáját, aktív szerzők, számos bejelentett és “közszájon-közkézen” forgó dal fűződik a nevükhöz. Az Artisjus Zenei Alapítvány neves előadóművészekből összetevődő kuratóriuma és a választott testületek által delegált 14 főnyi szerzői tanácsadó testület arra figyelt, hogy a szerzői munkásságon túl azok részesüljenek ebben a támogatásban, akiknél igazolt, hogy koncertjeik meghiúsulása miatt maradtak jövedelem nélkül. A döntéshozók tehát a hirtelen bekövetkezett, drasztikus bevételkiesést vizsgálták, nem azt, hogy kinél pontosan milyen mértékű megélhetési válság alakult ki.

A publikum gyakran hitetlenkedve veszi tudomásul, hogy neves muzsikus, alkotó is sokszor szűkös anyagi körülmények között él. Most, a járvány kapcsán nagyon sok szerző került kilátástalan helyzetbe. Az Alapítvány ezzel a pályázattal akart legalább enyhíteni a gondokon, az elbírálás a legátláthatóbban, minden demokratikus szabálynak megfelelően, és főként azzal a jó szándékkal történt, amire – a zenetörténet tanusága szerint – zeneszerző elődeink példája is sarkall.

Beethoven, aki – enyhe megfogalmazásban is – igencsak szerette a pénzt, mégis kötelességének érezte, hogy Bach idős, nyomorgó lányát támogassa. Az Alapítvány saját kollégáin igyekezett a legjobb szándékkal segíteni.

Madarász Iván
az Artisjus elnöke
Kossuth-díjas zeneszerző 



Categories: Artisjus, Hírek

Tags:

1 reply

  1. Sajnos azt tapasztaltuk sokan hogy nem oda itélték a támogatást ahova kellett volna!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading