Erre indulj, ha filmzenével foglalkoznál! | smartisjus #10

Rovatunkban rendszeresen közzéteszünk olyan régi és új DEX-előadásokat, Dal+Szerző-cikkeket, amelyek nem csak karantén idején, hanem bármikor segíthetnek fejleszteni a szövegírói, zeneszerzői készségeket, vagy a zenei karrierépítést. Hetente nagyjából egy órában fejlesztheted magad, ha “beiratkozol” a Smartisjus óráira.

Cikksorozatunk tizedik számában a filmzeneszerzői karriert mutatjuk be. Milyen szakmai kihívásokkal találkozik egy filmzeneszerző, és milyen területekre specializálódhat? Labdába rúghat az is, aki nem tud kottát olvasni? Ha eddig még nem tetted, iratkozz fel a blogra és kapj értesítést emailben.

  • Mai témánk: Erre indulj, ha filmzenével foglalkoznál! – körkép a filmzenei karrierlehetőségekről
  • Ennyi időt szánj rá: 60 perc

DEX Archív | Balázs Ádám: A filmzeneszerzők legfontosabb készségei | DEX2018 #VIDEO

Hogyan készül a zene egy adott jelenethez? Mi történik, ha a rendező elsőre nem elégedett azzal, amit a zeneszerző komponált? Tényleg vannak olyan filmzeneszerzők Hollywoodban, akik nem tudnak kottát írni és olvasni? 

Balázs Ádám szerint a legfontosabb tudás, hogy milyen dramaturg vagy, és hogyan kommunikálsz. Többek között a Testről és lélekről és a Mindenki című sikerfilmek zeneszerzője, évekig felelt az HBO és Cinemax zenei arculatáért. DEX-előadásában arról is mesélt, hogy zenéiben miért fordulnak elő gyakran a három hangból álló dallamok.

DEX Archív | Hogyan segíti a zene a történetmesélést? Filmzenei alapismeretek Alpár Balázstól | DEX2018 #VIDEO

Hogyan teremthetünk hangulatot zenével, segíthetjük a történet megértését, a szereplők személyiségjegyeinek kibontakozását és feléjük empátia vagy antipátia kialakítását? Hogyan versenyez egymással a dialóg, a zene és a zörej a különböző frekvenciatartományokért?

Alpár Balázs a Polgár lányok című film zeneszerzője, a Kedd Animációs Stúdió állandó zeneszerzője és sound designere, a MüPa zenei arculatának megalkotója. DEX-es prezentációjából megismerheted a filmkészítés fázisait és a filmzene tartalmi és technikai szakzsargonját.

A filmzene világában a kommunikáció a kulcs – DEX-előadások a BLEND programban

Hogyan kommunikáljunk a rendezővel, zeneszerzővel? Hogyan dolgozik egy music supervisor? Hogyan készülnek a filmelőzetesek, trailerek zenéi – és miért egy teljesen külön világ ez?

A filmzeneszerzést a 2020-as Dalszerző Expo fókusztémájának választottuk. Cikkünkben három előadás tanulságait foglaltuk össze.

A terület, ahol világhírűek a magyar zenekarok – Alpár Balázs a film- és játékzenék világáról

Egy film teljes költségvetésének hány százalékát költik zenére? Miért keresettek világszerte a magyar zenészek? Miért fontos filmzeneszerzőként is az egyéni hang megtalálása? Miben más feladat egy videójáték megzenésítése?

Cikkünkben Alpár Balázs a filmzeneszerzőket leginkább foglalkoztató kérdésekről, kihívásokról mesél, és kiderül: a magyar zenészek erőssége az, hogy úgy tudnak takkra játszani, hogy játékukból nem veszik ki az érzelem.

Mi filmeket csinálunk, nem hangot – Zányi Tamás, Hangmester

Hogyan dolgozik a zörejekért felelős hangstáb itthon és a tengerentúlon? A piff-puff, csitt-csatton túl, a finom dinamikák és az érzékeny textúrák mennyit adhatnak hozzá a film dramaturgiájához?

„Délelőtt még keverek, de délután már a Római-partnál állok térdig a vízben és csobogást veszek fel, amit utána nem vesz ki a kezemből egy supervisor, hanem bejövök a stúdióba és magam vághatom a képre.” – a Dal+Szerzőben az Oscar-díjat nyert Saul fia című film hangmesterével beszélgettünk.

Filmjogi kisokos – A mozgóképi szerzői jogokról

Kik a film szerzői? Ki a film jogtulajdonosa? Milyen filmhez kapcsolódó jogok vannak még?

Míg az amerikai szerzői jog kizárólag a film producerét fogadja el szerzőnek, az európai megközelítés nagyobb figyelmet szán az alkotókra. A magyar törvény filmszerzőnek tekinti nemcsak a rendezőt, de az operatőrt, a forgatókönyvírót, a dialógusok szerzőjét, a film céljára írt zene szerzőjét is, sőt, mindazokat, akik „a film egészének kialakításához szintén alkotó módon járultak hozzá”. Cikkünkben sorra vesszük, kiknek milyen jogai vannak.

Leiratkozás: Az email alján az “Unsubscribe” feliratra kattintással.

További Smartisjus cikkeinkért kattints ide.Categories: smartisjus

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: