Online vásároltam hangmintákat – hogyan használhatom fel őket?

1 KÉRDÉS

„Az internetről letöltött, illetve vásárolt hangminták felhasználásáról érdeklődöm. Az interneten böngészve találtam ugyan némi információt a témában, de inkább tőletek szeretnék pontos felvilágosítást kapni. Az alábbi oldalakról lenne szó: http://www.loopmasters.com, http://www.platinumloops.com

Az online megvásárolható, 5-10 másodperces hangmintákból afféle “zenelegóként” számokat szeretnék összerakni. A felhasználási szabályzatban le van ugyan írva, hogy a megvásárlás után szabadon felhasználhatóak, de szeretném megtudni, ez pontosan mit takar.

  • Ha ezekből egy számot “összelegózik” az ember, az eredményt bejelentheti saját zeneműként? Jár utána jogdíj?
  • Ha külföldi oldalon veszem meg a hangmintagyűjteményt, akkor itthon kell utána fizetni bármit, hogy szabadon felhasználhassam?
  • Mi a helyzet akkor, ha ingyenes a letöltés?” 


1 VÁLASZ

Amit ennél a témánál érdemes tudni, hogy a szerzői jog soha nem az ötletet, a stílust vagy a zene alapvető, bárki számára hozzáférhető építőkockáit védi, hanem az ezek összességéből létrehozott mű „egyéni, eredeti jellegét”.

Így aztán hangmintákból is alkotható eredeti mű, ha azokkal vagy azokból alkotó tevékenységet végez a szerző. Az elkészült dal pedig önálló, saját műként bejelenthető az Artisjushoz. Nyilvános (pl. rádiós, tévés, élőzenei) elhangzás esetén természetesen a jogdíj is jár utána ugyanúgy, mint bármely másik saját zene elhangzásáért.

Amikor felmerül, hogy engedélyre lehet szükség a hangminta (vagy egyébként bármilyen zene) felhasználásához, mindig három „kört” kell megvizsgálni – azaz azt, hogy a szerzők, a hangfelvétel jogtulajdonosai és az előadók adtak-e hozzájárulást ehhez.

Legtöbbször az ilyen hangminták nem érik el azt a szintet, hogy önállóan zeneműnek minősüljenek (inkább effektekről, rövid hangszeres megszólalásokról van szó), tehát ezeknek szerzője nincs. A mintának mint hangfelvételnek azonban jogtulajdonosa (jogilag pontosan: „előállítója”) egész biztosan van és sokszor előadója is (kivéve, ha például valamilyen zörejről van szó). Bár utóbbi kettőtől itt is szükség van az engedélyre, a hangmintákat (sample-eket, loopokat) kínáló oldalak általában erre már eleve gondoltak, a szolgáltatásuk részeként ezeket az engedélyeket ők már beszerezték – és interneten olvasható szabályzatuk, „felhasználási feltételeik” rendelkezése alapján tovább is adják ezt az engedélyt a vásárlónak.

Ebből adódóan a felhasználó dalszerző minden további engedélykérési és jogdíjfizetési kötelezettség nélkül megírhatja, majd sajátjaként bejelentheti a dalt az Artisjushoz. Az internetről ingyenesen letöltött vagy külföldi oldalakon vásárolt hangminták szerzői jogi háttere ugyanígy néz ki. A lényeg az, hogy az adott szolgáltatás felhasználási feltételeit muszáj átolvasni, hogy a felhasználás kereteit megismerjük, mert egyedi eltérések előfordulhatnak. A példaként hozott weboldalak közül a Loopmasters felhasználásra vonatkozó szabályai szerint a hangminták bármely zenei produkcióba beilleszthetőek minden további engedélykérés vagy díjfizetés nélkül. A Platinum Loops weboldal lényegében ugyanezeket a feltételeket rögzíti.

Teljes zenei alapok „megvásárlásánál” már más a helyzet, hiszen ezeknek van teljes értékű zeneszerzője, akit fel is kell tüntetni a mű bejelentésénél.

Ha a feltételek nem egyértelműek, az Artisjus ingyenes jogi tanácsadása keretében tud segíteni az értelmezésben.

A cikk eredetileg a Dal+Szerző magazin 2018/02. számában jelent meg.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: