Szólhat már élő háttérzene éttermekben, teraszokon, lakodalmakon

Az EJI elnöke, az a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete alelnöke, Dr. Gyimesi László fordult Gulyás Gergelyhez, hogy tisztázza az élő háttérzenére vonatkozó rendelkezéseket. Mint a Miniszterelnökség – az Előadóművészi Jogvégő Iroda honlapján ismertetett – válaszából kiderült, erre van lehetőség. Vidéken ez érvényes az éttermekre, kávézókra, cukrászdákra, büfékre és presszókra, Budapesten egyelőre csak a nyitott teraszokra. Emellett a házasságkötést követő, legfeljebb 200 fős családi eseményeken is szólhat élő háttérzene mind vendéglátó üzletekben, mind szálláshelyeken, június 1-től.

Fontos, hogy nem koncertekről van szó; a háttérzene azt jelenti, hogy nem a zene a fő szolgáltatás, vagyis például a vendégek “csak az ételek elfogyasztása ideje alatt tartózkodhatnak az éttermekben”.

Mint az EJI honlapján olvasható, az élő háttérzene több ezer ember számára jelenti a jövedelme nagy részét; különösen jellemző ez a nyári főszezonban. A Magyarországon működő 45-50 ezer vendéglátóhely kb. 20-30%-ában szokott élő háttérzene szólni. A közlemény végén az olvasható, hogy az EJI és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete “kéri és ösztönzi a vendéglátóhelyek tulajdonosait és vezetőit arra, hogy éljenek a zenészfoglalkoztatás most kihirdetett lehetőségével.” Kérdéses, hogy lesznek-e olyan vendéglátóhelyek, amelyek korábban nem szolgáltattak zenét, de a jelen helyzetben megteszik, illetve hogy a máskor is ebből élő zenészeken kívül lesznek-e nagy számban olyanok, akik most, a klubkoncertek hiányában elvállalnak ilyen munkákat.

Az élő háttérzene a szerzők számára is fontos jövedelmi forrás. Mint arról részletesen itt írtunk, a májusi nagyfelosztáson a 2019-es elhangzások után 384 millió forint jogdíjat fizetett ki az Artisjus, és ennek túlnyomó többsége, 78%.a magyar szerzőknek járt.

A Magyar Népművelők Egyesületének válaszolva Fekete Péter államtitkár arról írt, hogy a következő lépés a szabadtéri színtereken és 200 fős létszámkorlátozás mellett tartott koncertek engedélyezése lesz.



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading