Szólhat már élő háttérzene éttermekben, teraszokon, lakodalmakon

Az EJI elnöke, az a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete alelnöke, Dr. Gyimesi László fordult Gulyás Gergelyhez, hogy tisztázza az élő háttérzenére vonatkozó rendelkezéseket. Mint a Miniszterelnökség – az Előadóművészi Jogvégő Iroda honlapján ismertetett – válaszából kiderült, erre van lehetőség. Vidéken ez érvényes az éttermekre, kávézókra, cukrászdákra, büfékre és presszókra, Budapesten egyelőre csak a nyitott teraszokra. Emellett a házasságkötést követő, legfeljebb 200 fős családi eseményeken is szólhat élő háttérzene mind vendéglátó üzletekben, mind szálláshelyeken, június 1-től.

Fontos, hogy nem koncertekről van szó; a háttérzene azt jelenti, hogy nem a zene a fő szolgáltatás, vagyis például a vendégek “csak az ételek elfogyasztása ideje alatt tartózkodhatnak az éttermekben”.

Mint az EJI honlapján olvasható, az élő háttérzene több ezer ember számára jelenti a jövedelme nagy részét; különösen jellemző ez a nyári főszezonban. A Magyarországon működő 45-50 ezer vendéglátóhely kb. 20-30%-ában szokott élő háttérzene szólni. A közlemény végén az olvasható, hogy az EJI és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete “kéri és ösztönzi a vendéglátóhelyek tulajdonosait és vezetőit arra, hogy éljenek a zenészfoglalkoztatás most kihirdetett lehetőségével.” Kérdéses, hogy lesznek-e olyan vendéglátóhelyek, amelyek korábban nem szolgáltattak zenét, de a jelen helyzetben megteszik, illetve hogy a máskor is ebből élő zenészeken kívül lesznek-e nagy számban olyanok, akik most, a klubkoncertek hiányában elvállalnak ilyen munkákat.

Az élő háttérzene a szerzők számára is fontos jövedelmi forrás. Mint arról részletesen itt írtunk, a májusi nagyfelosztáson a 2019-es elhangzások után 384 millió forint jogdíjat fizetett ki az Artisjus, és ennek túlnyomó többsége, 78%.a magyar szerzőknek járt.

A Magyar Népművelők Egyesületének válaszolva Fekete Péter államtitkár arról írt, hogy a következő lépés a szabadtéri színtereken és 200 fős létszámkorlátozás mellett tartott koncertek engedélyezése lesz.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: