Björn Ulvaeust választották a CISAC új elnökének

A 232 közös jogkezelőt (köztük az Artisjust) összefogó, több mint négymillió alkotót képviselő nemzetközi szövetség online közgyűlést tartott, ahol Björn Ulvaeust választották elnökké. A svéd szerző ezt nyilatkozta: “Olyan szerencsés voltam, hogy nagy sikereket értem el, és szépen meg tudtam élni dalszerzőként és előadóként. Most, a CISAC elnökeként lehetőségem lesz az alkotók egy új generációjának életét segíteni. A CISAC egyedülálló nemzetközi tekintélyt élvez, és én szenvedélyesen hiszek a küldetésében: abban, hogy az alkotók számára jobb, méltányosabb feltételeket biztosítsunk. Izgatnak azok a technológiai megoldások is, amelyek segíthetnek minket a munkánkban, és méltányosabb díjazást, magasabb jogdíjakat hozhatnak el. Nagyon várom a közös munkát, nagyszerű lehetőségek állnak előttünk.”

A szervezet főigazgatója, Gadi Oron Björn Ulvaeus három olyan tulajdonságát emelte ki, amelyek segítik majd a szervezet munkáját: nemcsak maga is alkotó, hanem a szerzők jogai mellett régóta kampányol, és “szakértője az olyan rendszereknek, amelyek biztosítják, hogy az alkotók méltányos fizetséget kapjanak”.

Björn Ulvaeus sok egyéb mellett a már Budapesten is többször megszervezett non-profit Songwriting Camps egyik alapítója. Több zenei tech cégben is szerepet játszott: az Igor Engraver kottaíró szoftvert fejlesztő cég mellett a Session (korábbi nevén Auddly) app mögött álló startupban is, amely egyszerűvé teszi annak követését, hogy mely szerzők hogyan járulnak hozzá egy-egy dalhoz, és így a jogdíjak kifizetését is.

A CISAC korábbi elnöke, Jean-Michel Jarre hét év után köszönt le a tisztségről. Gadi Oron főigazgató kiemelte, milyen fontos szerepet játszott az Európai Unió szerzői jogi irányelve körüli lobbitevékenységben; a szerzőket képviselte az ENSZ és más nemzetközi szervezetek előtt, valamint sokat segítette a kevésbé fejlett piacok, különösen Afrika szerzőit és közös jogkezelőit. Jean-Michel Jarre utolsó elnöki beszédében kiemelte, hogy az egész szervezet támogatását élvezve tudta képviselni a szerzők érdekeit például az értékrés körüli vitákban. A jelen helyzetről a következőt mondta: “A jelenlegi válságban nemcsak az a cél, hogy a kreatív szektor túléljen, hanem az is, hogy már a közeljövőben tisztes megélhetést biztosítson. A következő hónapokban egy újfajta gazdasági modellt kell kitalálnunk, amivel a szektor ebben a digitális korszakban képes működni – mert ha ez nem sikerült, akkor a nagy részének búcsút mondhatunk!”

Björn Ulvaeus – fotó: TT News Agency, Zap PR.


Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: