#TheShowMustBePaused – a legnagyobb zeneipari cégek is leállnak egy napra

George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery “és megszámlálhatatlan egyéb áldozat” meggyilkolása miatt indult el a #TheShowMustBePaused kezdeményezés. A Billboard szerint az Atlantic Records két senior marketingigazgatója, Brianna Agyemang és Jamila Thomas írta azt az eredeti felhívást, ami ezen a honlapon is olvasható, és amihez a zeneipar nagy része csatlakozott. Azt megszokhattuk, hogy a zenészek hallatják a hangjukat hasonló ügyekben, most azonban a legnagyobb cégek maguk is beálltak a sorba.

“A munkahét szándékos megszakítása” jegyében június 2-án, kedden nem dolgoznak, hanem “az őszinte, reflektív és produktív párbeszédet” választják arról, hogy “milyen közös akciókkal támogathatjuk a fekete közösséget”. A szövegben arról is szó van, hogy a “sokmilliárdos iparág”, a zeneipar nagy mértékben profitált a fekete zenészekből, a küzdelmeikből és sikereikből, ezért is erkölcsi kötelessége “megvédeni és erősíteni” a fekete közösséget; továbbá arról, hogy ugyan most egy napról van szó, de korántsem egy “24 órás kezdeményezés” az egész, hanem hosszú távra szól.

A #TheShowMustBePaused kezdeményezéshez csatlakoztak a legnagyobb lemezkiadók (a Universal Music Group, a Warner, a Sony Music, ezek számos labelje külön is, valamint függetlenek), a legnagyobb platformok (Spotify, Apple Music, Soundcloud, Amazon Music), zeneműkiadók, terjesztők, közös jogkezelők (ASCAP, SESAC) és mások. Amellett, hogy június 2-án nem dolgoznak a munkatársak, elhallgatnak a közösségi médiás csatornák, más akciókat is terveztek. Mint a Music Business Worldwide gyűjtésében látható, több kiadó is pénzadománnyal támogatott a változásért küzdő szervezeteket, illetve hangsúlyozza, hogy ezen az egy napon túlmutató, hosszú távú terveken gondolkodnak.

Az Interscope Geffen A&M odáig ment, hogy az erre a hétre tervezett megjelenéseket (Jessie Ware, 6lack, Smokepurp és mások) elhalasztotta. A Spotify több nagy playlistjére 8 perc 46 másodperces szünetet iktat be – ennyi ideig térdelt George Floyd nyakán Derek Chauvin.

Magyarországról a Universal Music Hungary és a független kiadók szövetsége (HAIL) is csatlakozott a #TheShowMustBePaused kezdeményezéshez.Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: