A Warner Music Groupé az év eddigi legsikeresebb tőzsdére lépése

Az év elején az elemzők az év egyik legnagyobb zeneipari hírének nevezték azt, hogy a Warner Music Group bejelentette: tőzsdére lép. Ez aztán az eredetileg tervezett időpontnál később valósult meg. A halasztás oka előbb a tőzsde a koronavírus miatti bezuhanása volt, majd a június 2-re tervezték az ún. IPO-t, de végül a pont arra a napra eső #TheShowMustBePaused kezdeményezés miatt 3-án történt meg.

Összesen több mint 70 millió részvényt dobtak piacra, a kezdeti 25 dolláros ár a tőzsde nyitásakor 27-re emelkedett, majd 30 dollár fölött zárt, azóta is nagyjából ekörül mozog. Az idei – nyilván persze: rendkívüli – évben ez volt eddig a legerősebb tőzsdei nyitás az amerikai piacon. Az első nap végére ez a Warner Music Group piaci értékét 12,75 milliárd dollárra emelte. A kiadócsoportot Len Blavatnik milliárdos Access Industries nevű cége 3,3 milliárdért vásárolta fel 2011-ben.

Mennyiben fontos vagy éppen nem fontos mindez a tágabb zeneipar számára? – teszi fel a kérdést a Billboard cikke. A válasz pozitív része az, hogy komoly jelzés ez arra nézve, hogy a befektetők továbbra is bíznak a rögzített zene piacában. Ráadásul a WMG részvényekkel tényleg kizárólag a zeneiparba fektetnek be, míg a Vivendi, Sony, Bertelsmann cégek több más területben is érdekeltek. A magas piaci értékelés akár még más cégeket is a tőzsdére lépésre ösztönözhet.

Másfelől az is igaz a Billboard szerint, hogy a harmadik legnagyobb major tényleges működésére alig lesz hatással mindez. A tőzsdei tranzakciók nyeresége nem a WMG-t, hanem a tulajdonost, az Access Industriest gazdagítja, pedig a nagyobb pénzügyi biztonság akkor is jól jönne ezekben az időkben, ha amúgy a rögzített zene piaca viszonylag védettnek tűnik. Ráadásul az említett Access Industries 86,3%-os tulajdonrészt megtartott, amivel a részvényesi szavazatok 99,2%-a maradt a cég kezében. Végül a tőzsdére lépés gyakran a nyilvánosság számára átláthatóbb működést hoz sok cég életében, de a Warner a hitelezők miatt már eddig is olyan részletes, negyedéves pénzügyi beszámolót tett közzé, hogy ezen a téren sem lesz változás.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d