A Warner Music Groupé az év eddigi legsikeresebb tőzsdére lépése

Az év elején az elemzők az év egyik legnagyobb zeneipari hírének nevezték azt, hogy a Warner Music Group bejelentette: tőzsdére lép. Ez aztán az eredetileg tervezett időpontnál később valósult meg. A halasztás oka előbb a tőzsde a koronavírus miatti bezuhanása volt, majd a június 2-re tervezték az ún. IPO-t, de végül a pont arra a napra eső #TheShowMustBePaused kezdeményezés miatt 3-án történt meg.

Összesen több mint 70 millió részvényt dobtak piacra, a kezdeti 25 dolláros ár a tőzsde nyitásakor 27-re emelkedett, majd 30 dollár fölött zárt, azóta is nagyjából ekörül mozog. Az idei – nyilván persze: rendkívüli – évben ez volt eddig a legerősebb tőzsdei nyitás az amerikai piacon. Az első nap végére ez a Warner Music Group piaci értékét 12,75 milliárd dollárra emelte. A kiadócsoportot Len Blavatnik milliárdos Access Industries nevű cége 3,3 milliárdért vásárolta fel 2011-ben.

Mennyiben fontos vagy éppen nem fontos mindez a tágabb zeneipar számára? – teszi fel a kérdést a Billboard cikke. A válasz pozitív része az, hogy komoly jelzés ez arra nézve, hogy a befektetők továbbra is bíznak a rögzített zene piacában. Ráadásul a WMG részvényekkel tényleg kizárólag a zeneiparba fektetnek be, míg a Vivendi, Sony, Bertelsmann cégek több más területben is érdekeltek. A magas piaci értékelés akár még más cégeket is a tőzsdére lépésre ösztönözhet.

Másfelől az is igaz a Billboard szerint, hogy a harmadik legnagyobb major tényleges működésére alig lesz hatással mindez. A tőzsdei tranzakciók nyeresége nem a WMG-t, hanem a tulajdonost, az Access Industriest gazdagítja, pedig a nagyobb pénzügyi biztonság akkor is jól jönne ezekben az időkben, ha amúgy a rögzített zene piaca viszonylag védettnek tűnik. Ráadásul az említett Access Industries 86,3%-os tulajdonrészt megtartott, amivel a részvényesi szavazatok 99,2%-a maradt a cég kezében. Végül a tőzsdére lépés gyakran a nyilvánosság számára átláthatóbb működést hoz sok cég életében, de a Warner a hitelezők miatt már eddig is olyan részletes, negyedéves pénzügyi beszámolót tett közzé, hogy ezen a téren sem lesz változás.



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading