Köszönjük, Magyarország: 206 pop-rock, 194 nép- és cigányzenei, 87 jazz, 372 klasszikus előadót támogattak

Részletesen itt ismertettük a Köszönjük, Magyarország nevű, összesen 1 milliárd forintos program keretében milyen zenei pályázatokat írtak ki. A korlátozások feloldása után tartandó koncerteket kellett vállalni, és a támogatást kizárólag a gázsira lehetett kapni.

Az utóbbi napokban nyilvánosságra hozták a nyertesek listáját az egyes zenei területek pályázatainak lebonyolításával megbízott intézmények. Az A38 oldalán olvasható a könnyűzenei pályázat eredménye. 470 pályázatból 206-ot támogattak, 120-900 ezer forintos összegekkel (többek között a vállalt koncertek számának függvényében). Nagyon sokszínű a lista, vannak rajta országosan ismert sztárok, a maguk szubkultúrájában régóta működő zenekarok és feltörekvő előadók is; pop, rock, metal, hiphop, metal, világzene és még gospel is. A zsűri tagjai: Bali Dávid (HOTS), Bognár Attila (A38), Póka Egon (Kőbányai Zenei Stúdió), Szabó László (Magyar Teátrumi Társaság), Szűcs Gábor/ Little G Weevil (Petőfi Irodalmi Ügynökség Könnyűzenei Központ).

A beérkezett pályázatok több mint felét támogatta a Budapest Music Center: 161-ből 87 jazz-zenekar kapott 100-700 ezer forintos támogatást a gázsikra, listájuk itt látható. A Hagyományok Háza három területen hirdetett meg pályázatokat: népzenészeknek (52 támogatott), néptáncosoknak (51 támogatott), népies műzenét játszó cigányzenészeknek (91 támogatott). A Filharmónia Magyarország pályázata különleges volt, hiszen független klasszikus zenei előadóművészek szólókoncertek megtartására pályázhattak. Itt volt a legtöbb támogatott pályázat: 372 hangszeres művész kapott támogatást.

Ezek a pályázatok egy összesen 1 milliárd forintos kultúratámogatási program részei voltak. Azóta bejelentették, hogy újabb 5,1 milliárd forint megy majd erre a célra. Arról, hogy ezt hogyan tervezik elosztani, Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Tanács elnöke beszélt az InfoRádiónak. 1,4 milliárdból kap támogatást öt nagy intézmény, többek között az Operaház, Hagyományok Háza és a Zeneakadémia.

3,7 milliárd forintból kap támogatást 17 kulturális terület, többek között “a kortárs művészeti alkotások megvásárlását, hangszervásárlást és -javítást, zeneműkiadókat és kottakiadókat, szabadúszó művészeket és kulturális mikrovállalkozásokat, kulturális műhelyeket és utazócirkuszokat, könnyűzenészeket és könnyűzenei klubokat, a közművelődésben dolgozó műszaki szakembereket és Kassai Lovasíjász Iskolát, valamint az Öröm a zene tehetségkutató rendszert támogatják” – olvasható az interjú összefoglalójában. “A pályáztatás feltételeit, a támogatási összegek kiosztásának részleteit most dolgozzák ki és remélik, hogy még a nyáron mindenki megfogja kapni a támogatásokat.”



Categories: Hírek

Tags: ,

1 reply

  1. A Kassai Lovasíjászok támogatása mar nagyon időszerű volt!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading