Újabb Spotify-trükk: népszerű előadók hamis vendégszereplése

Mióta a stream vált a zenefogyasztás fő platformjává, azóta érkeznek az újabb és újabb hírek arról, milyen trükkökkel próbálnak egyesek nagy hallgatottságot szerezni – esetenként, mint az tavaly kiderült, millió forintos nagyságrendű összegeket összecsalva.

Egy újabb, eddig legalábbis nem elemzett trükk, amiről a OneZero írt cikket, a vendégművészek (featured artist) valótlan feltüntetése a számokban. A trükk igen egyszerű: egy olyan digitális terjesztőt választanak, ahol lehet arra számítani, hogy nem ellenőrzik túl alaposan a metaadatokat, és az előadókhoz beírnak egy népszerű “vendéget”. Ha ez átmegy, akkor az algoritmus elvégzi a munka maradék részét: berakja a számot különböző playlistekre. Például aki a “vendégelőadóra” keres rá, az ott fogja látni az ő számai között, vagy akár a legfontosabb dalait összegyűjtő This Is playlisten.

Az nem derül ki a cikkből, hogy mennyire lehet elterjedt ez a csalás, csak egy rapper, bizonyos Wali Da Great módszereit mutatja be részletesen. Ő rendszert csinált ebből a trükkből, és a már több százezer lejátszást szedett össze a módszerrel. A vendégként feltüntetett, nála jóval ismertebb rapperek olykor egyáltalán nem is szerepelnek a számaiban, máskor pedig – ahogy a OneZero írja – korábban megjelent számaikból kiszedett, “durván, találomra bevagdosott” versszakokban hallhatók. “Elég néhány percet eltölteni Wali zenéjével, és nyilvánvaló lesz a csalás. De ha csak egy számával találkozol egy playlisten, akkor az instrumentális alap hasonlósága megtéveszthet annyi ideig, hogy mire észreveszed, mi történt, már késő. Ha elég sokszor beveti valaki ezt a trükköt, akkor már monetizálható streamek kellően nagy számát tudja összeszedni.”

Ahogy a Spotify-trükkök más fajtáinál, itt is az az igazán rémisztő, hogy ezt milyen könnyű megcsinálni, illetve milyen nehéz tenni ellene. Az egyik rapper, akivel Wali Da Great állítólag nyolc közös kiadványt is készített, a gyilkosságért elítélt Tay-K. Az ő menedzsere azt nyilatkozta a OneZero-nak, hogy csak ritkán kapnak értesítést a Spotify For Artists oldalon arról, hogy megjelent egy új szám, aminek előadójaként ő is fel van tüntetve; máskor viszont vadászni kell a hamisított vendégeskedésekre. Ha rátalálnak egyre, akkor sincs gyors és biztos, automatikus módszer a csalás eltávolítására. A Wali Da Great számaiban szereplő ál-Tay-K például most egy különálló, a valódi Tay-K-től különböző, de vele azonos nevű előadóként szerepel a stream szolgáltató katalógusában.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d