Dal+Szerző Playlist #91: zenék a nyári Dal+Szerző magazinból

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify Deezer YouTube

Szokás szerint bemutatjuk a Dal+Szerző magazin friss, online itt olvasható számában szereplő szerzők, producerek, együttesek zenéit.

Jamie Winchester

Az ír származású, 1988-tól 2012-ig Magyarországon élő, 2005-ben Artisjus-díjjal kitüntetett Jamie Winchester többször szerepelt rovatunkban: a Dalfutár szereplőjeként, illetve a magazin téli számában szereplő Hrutka Róbert szerzőtársaként, és az Artisjus életműdíjas Tátrai Tibor bemutatásában is szerepelt egy Boom Boom-dal, aminek társszerzője volt. Mint az interjúból kiderül, hosszabb időre felhagyott a dalszerzéssel, de két éve újra dolgozik. Saját új szerzeményeit még nem jelentette meg, viszont a Zsédának írt – a Budapest Dal pályázat keretében megjelent – Élj a napnak igen. “Nagyot lökött a dolgon, hogy pont akkor keresett meg Zsédenyi Adrienn és Moldvai Márk, hogy nincs-e kedvem dalokat írni a készülő Zséda-lemezre. Nagyon motiváló volt, és azóta újra van kedv és ötlet” – mondja erről.

Zene: Jamie Winchester, Paolo Luca Chiaravalli. Szöveg: Tariska Szabolcs. ISWC-kód: T0073006297

Ohnody

Ohnody, vagyis Hegyi Dóri szólóprojektje szintén szerepelt már rovatunkban, először a Hangfoglaló által támogatott induló előadóként, majd amikor idén Junior Artisjus-díjat kapott. Mint az interjúból kiderül, Egy igaz szerelem című albumának minden dala “a fejlődésemnek egy-egy lenyomata”, de “ha muszáj mondanom valamit, ami a legközelebb áll hozzám, akkor az Aranyam a vágy, mert a megírásánál nagyon sok fájdalom szabadult fel és ment ki belőlem.”

Zene: Fodor Máriusz, Kamau Makumi. Szöveg: Hegyi Dóra. ISWC-kód: T-007.337.195-5

Dorozsmai Gergő

“Sokan a legutóbbi Dalfutár-sorozat egyik emlékezetes epizódjában találkozhattak vele először, viszont a magyar zeneipar nagyobbik része vagy a magyar underground közönség nagyon is ismeri. Van, aki a Tom-Tom stúdió producer-hangmérnökeként, aki az elmúlt tizenkét évben számtalan felvételt készített, van, aki a The Moog dobosaként, van, aki a Gustave Tiger és a Mayberian Sansküllots gitárosaként, és persze van, aki a Korál-East-dobos Dorozsmai Péter fiaként” – szól a producerek bemutató interjúsorozat új részének felvezetése.

The Moog: I Like You

Dorozsmai Gergő első, a budapesti “indie robbanásban” meghatározó szerepet betöltő zenekara volt a Moog, amelynek megalakulásáról, az őket körülvevő közegről, illetve az amerikai stúdiózás tapasztalatairól is mesél az interjúban. Az első lemez meghatározó slágere az I Like You, ami különböző változatokban bőven félmilliós nézettség fölött jár a Youtube-on.

Zene és szöveg: Szabó Tamás. ISWC kód: T-007.026.377-2

Hammer Of Gods: Crystal

A Moog mellett indult Dorozsmai Gergő másik zenekara, amiben gitáron, szintin játszott és énekelt is. A Hammer Of Gods 2012-ig működött, ez a szám utolsó EP-jükön hallható. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja még folyamatban…

Gustave Tiger: Otthon maradok örökké

Manapság pedig a Gustave Tiger Dorozsmai első számú zenekara (a Dalfutárban is ezt emelte ki Hajós András). A zenekar többször szerepelt Playlist rovatunkban, például amikor Fonogram-díjat kaptak.

A dal regisztrációja még folyamatban…

Mayberian Sanskülotts: Magic Brown Sheets

Dorozsmai Gergő producerként dolgozott a Mayberian Sanskülotts Neverending Sorry című lemezén (ami 2019-ben a kritikusok egyik legnagyobb kedvence volt, lásd e Playlistünket), majd, mint mondja, “Beproducáltam magam a Mayberian Sansküllotsba! (nevet) De valóban berajongtam magam, hozzátettem pár gitártémát néhány dalhoz és ez megtetszett nekik. Ebben az is benne lehetett, hogy [Csordás] Zita nem akart többet gitározni a színpadon.”

Zene: Hromkó István, Csordás Zita, Szigeti Árpád, Balogh Gallusz, Várnai Szilvia. Szöveg: Csordás Zita. ISWC kód: T-007.315.718-2

Folkfonics: Indulj el egy úton

Egy nem mindennapi produceri feladat van a Másfélmillió lépés Magyarországon műsor indulásának 40. évfordulójára készült dal mögött: “Rögzítettük akusztikus változatban három hangszerrel, valamint nagyzenekari változatban is. Annyira megszerettük mindkét változatot, hogy sokáig nem tudtuk eldönteni, hogy melyikből készüljön a klip. A dal a nagyzenekari és az akusztikus felvétel összeolvasztásából született, melyet Dorozsmai Gergő készített el nekünk” – olvasható a Fidelión.

A dal regisztrációja még folyamatban…

Saya Noé

Gyerekkora meghatározó részét Malajziában töltötte, óvónőként végzett, Barcelonában dolgozott, ekkor határozta el, hogy zenélni fog, 2018-ban költözött haza – ez Saya Noé életrajza röviden. Korábban a Hangfoglaló által támogatott előadóként szerepelt rovatunkban, illetve írtunk arról, miket mesélt a Twitch nevű livestream platformról, ahol már 20 ezernél több követője van.

Zene és szöveg: Kőrös Mimi, Biksi Gábor. ISWC kód: T-932.392.096-3

Antares

“Több zenei stílus keveredik a rockzene gerincén, például a blues, a jazz, a hiphop, a funky, a pop vagy akár a 70-es évek rockzenéje” – így jellemzi magát a zenekar, akik Junior Artisjus-díjasként szerepeltek már rovatunkban. Legutóbbi videójuk egy élő felvétel. Kevés megjelent szám, a legutóbbi videójuk egy élő felvétel. “A koncerteken tudjuk az Antares
száz százalékát megmutatni” – mondták a magazinnak. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Dér Dávid, Pap Dávid, Kovács Botond István. Szöveg: Kolosai Ferenc Vilmos. ISWC kód: T-007.335.400-3

Lemezajánlók

Felső Tízezer: A bonyolult világ

“A dalok fókusza az alkoholtól ázott problémáktól és dühtől most egy nyugodtabb felnőttkorra terelődött” – olvasható a powerpop-zenekar új albumáról. “A nyitó Semmi pánik 2. egy üzenet a dalszerző egykori énjének és a lényege, hogy bármi is történik, „egyszer majd minden rendbe jön”.”

Zene: Sallai László András, Balogh Gallusz, Justin Spike, Hromkó István. Szöveg: Sallai László András. ISWC kód: T-007.337.415-8

Budapest Bár: Ha megtehetnéd

A nyolcadik Budapest Bár-album “14 számának összekötő kapcsa a vágy és a szerelem, a már ismert dallamok átdolgozása és a közönségkedvencek mellett négy új szerzemény is helyet kapott. Ezeket sikerült úgy meghangszerelni, hogy könnyedén illenek a múlt századi darabok világába.” Az új dalok egyike a Keleti András által énekelt, részben általa írt Edömér az idomár.

Zene: Kisvári Ferenc, Keleti András, Farkas Richárd, Farkas Mihály, Ökrös Károly, Farkas Róbert. Szöveg: Kisvári Ferenc, Keleti András. ISWC kód: T-932.017.295-0

DJ Bootsie: Allegro Identity

“Hazánk egyik elsőszámú elektronikus zenei művésze karrierje kezdete óta ismert bátor, kísérletező hangörvényeiről. Az Allegro Identity tele van meglepetésekkel: szinte kiszámíthatatlan, hogy honnan hova jutunk, kezdve a nyitó Balerinával, ahol a lassú építkezés gépies léptekké lényegül.”

Zene: Ligeti György, Solymosi Vilmos. ISWC kód: T-007.337.598-0

Belau: Colourwave

A rovatunkban többször, legutóbb itt szereplő Belau második albuma “még a legkilátástalanabb időkben is képes kiszakítani és elhitetni a hallgatóval, hogy az azúrkék tenger csak karnyújtásnyira van, miközben a nap perzseli a bőrünket. Tökéletes downtempo zene nyaraláshoz és otthon maradáshoz.”

Zene: Kedves Péter István, Buzás Krisztián. Szöveg: Lindinger Sophie Anna. ISWC kód: T-007.303.892-2

Krúbi: Ösztönlény

A befutást meghozó Nehézlábérzést követő albumon “komplexebb a dalok zenei világa, Krúbi a rap mellett pedig kifejezetten sokat énekel. A banánokkal dobálózó, csajokat hajtó, pénzét villogtató Krúbi mellett feltűnik egy másik Krúbi is, mintha tükörben vizslatná önmagát és azt, hogyan is került ide. A kemény társadalomkritika mellett egyaránt reflektál a zeneiparra és önmagára, és még az érzelmesebb énjének is maradt hely. Jó eséllyel az év egyik legösszetettebb hiphopanyagát hallhatjuk.”

Zene: Kapitány Máté István, Horváth Krisztián. Szöveg: Horváth Krisztián. ISWC kód folyamatban

Jazzékiel: Szép napok

“Mind a kilenc dal jéghideg, komor, baljós és feszült, mint amikor várod, de nem tudod, mikor sújt le a villám. A számok mintha végigvinnének a félelem különböző fázisain, a bizalmatlanságon, a magányon, a rossz híreken át az elidegenedésig. Feloldozás nincs.”

Zene: Miklós Milán Márió, Hegyi Áron, Szabó László, Czitrom Ádám. Szöveg: Jakab Péter. ISWC kód: T-932.219.323-7

Virágh András Gábor

A komolyzenei nagyinterjú az Artisjus-díjas zeneszerzővel, Virágh András Gáborral készült. Ő azok közé tartozik – a magyar komolyzenei életben inkább kivételként -, akinek sok műve megtalálható hivatalos YouTube– és Soundcloud-oldalán. Ezek közül ezt a 2005-ös művet választottuk, ami az interjú több témájához is kapcsolódik: hit és modernség, zeneszerzői és orgonista pálya, valamint a nemzetközi beágyazottság, hiszen a darab első díjat kapott Los Angeles-i nemzetközi zeneszerző pályázaton. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Virágh András Gábor.

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d