“Soha semmit nem nyomtunk le a zenészek torkán” – a Live Nation visszavonta több javaslatát

Mint arról részletesen írtunk, a Live Nation az ügynökségeknek küldött levelében jelentős változtatásokat vázolt a szerződésekben, amik közül néhány komoly ellenkezést váltott ki, például az, hogy ha egy fesztiválfellépést “szerződésszegő módon” mond le egy fellépő, akkor a garantált gázsi kétszeresét kellene kifizetnie a promóterek számára. A legtöbben úgy vélték, hogy a feljegyzés csak a tárgyalások kiindulópontjául szolgál, de talán így is meglepő lehet, hogy a Live Nation milyen gyorsan bejelentette, hogy kihátrál néhány követelése mögül.

“Soha semmit nem nyomtunk le a zenészek torkán, a tárgyalásaink nem úgy néznek ki, hogy egyoldalúan kiküldünk egy dokumentumot. Nagyon sok visszajelzést kaptunk, meghallgattuk és már figyelembe is vettük őket” – nyilatkozta a Pollstarnak a Live Nation C3 Presents nevű cégének igazgatója, Charles Attal. A lemondás kétszeres pénzbüntetéséről kifejezetten azt mondta, hogy “ennek nem kellett volna bekerülnie” az eredeti dokumentumba sem, vagyis ezt nemcsak ejtették, de meg is bánták.

Bonyolultabb a helyzet a másik, sok helyen kiemelt változtatási javaslattal, a 20%-os gázsicsökkentéssel kapcsolatban. Itt az eredeti dokumentum a garantált gázsiról szól, aminél a fesztivál anyagi sikere esetén a művészek többet kapnak. Charles Attal azt mondta, hogy a 2021-es fesztiválokra már most olyan érdeklődés van, hogy ő bízik abban, hogy mindegyiket telt házzal lehet megrendezni, ami a fellépők számára a 2019-essel azonos gázsikat eredményezne. Hangsúlyozta, hogy az egész dokumentum kizárólag a járványhelyzet által különösen érzékenyen érintett fesztiválfellépéseket érintette.

Az interjúban még két pontról esik szó részletesebben. Attal szerint fontos az a kitételük, hogy minden fellépő egyezzen bele a koncert felvételébe, élő közvetítés vagy későbbi felhasználás céljából. “Ha egy koncertet a távolságtartási szabályok miatt csak 50%-os kapacitással lehet megtartani, akkor a rajongóknak és a zenekarnak is fontos, hogy otthonról is lehessen követni”, ha például egy rajongó nem jut be vagy egészségügyi okokból kell otthon maradnia. A biztosítási költségek megoszlásáról pedig azt mondta, hogy a jelentősen megugrott díjtételek miatt ebben meg kell egyezni, ami szerinte néhány hónapot igénybe fog venni.

A Pollstar hangsúlyozza, hogy az egész beszélgetés a 2021-es fesztiválok körül forgott, vagyis fel sem merült, hogy 2020-ban lehetnének ilyen tömegrendezvények (legalábbis az Egyesült Államokban, ahol a C3 Presents elsődlegesen dolgozik). A rajongók részéről nagy a kereslet, ugyanakkor még a jövő évre nézve is rengeteg a bizonytalanság: “nem ismerjük a dátumokat, a kapacitásokat, nem tudjuk, milyenek lesznek a távolságtartási szabályok, amik ráadásról országról országra, városról városra változnak. Nem tudjuk, milyen jegyárakkal tudunk dolgozni, milyen lesz a gazdaság helyzete.” Mindez azt jelenti, hogy a helyzet változásával a tárgyalások is rugalmasan kell, hogy alakuljanak – ám Charles Attal bízik benne, hogy hosszú távon “a fesztiválok továbbra is nagyon előnyösek lesznek a zenészek számára”.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: