A felkapott YouTube-videók közös jellemzői

A YouTube egyik rejtélye az, hogy pontosan hogyan lehet felkerülni a felkapott videók listájára, amit nem kizárólag a nézettség alapján állítanak össze, hanem a hivatalos leírás szerint “igyekszünk olyan videókat megjeleníteni, amelyeket a megtekintők széles köre érdekesnek talál majd.” Ugyanitt az is olvasható, hogy többek között a nézettség, ennek növekedési mértéke, a megtekintések forrása, a feltöltés óta eltelt idő és az adott csatorna más tartalmaival való összehasonlítás fontos mérőszámok, de mások is vannak.

Egy adatelemző, Ammar Alyousfi a YouTube felkapott listájának egy éve alapján kereste azt, hogy mi jellemző általában ezekre a videókra. Az elemzés nem a tartalmi jegyekre koncentrált, de így is vannak olyan érdekesek a megállapításai, hogy ezeket több lap is átvette. (Az elemzés az Egyesült Államok adataira épül. A lista országonként eltérő, tehát lehet, hogy az amerikai adatok alapján levont következtetések nem mindegyike igaz a magyar felhasználóknak megjelenő listára. Ugyanakkor egy adott országban mindenki ugyanazt látja.)

A listára 2019-ben felkerült, összesen több mint 11 ezer videó között a leggyakoribb kategória a szórakozás volt, ami kb. kétszer olyan sikeres, mint a második helyezett zene. A sport, a komédia és a személyes tartalmak vannak még az első ötben. A trending listára felkerült, legnagyobb nézettségű videó szintén zenés: a BTS egy klipje. Ugyanakkor a felkapott videókat legsikeresebben szállító csatornák között egy ilyen sincs: egy tech csatorna az első, két főző csatorna szerepel még a dobogón. Ennek a különbségnek az oka természeten az, hogy a zenére nem jellemző a videók heti rendszerességű (vagy annál is gyakoribb) gyártása. (Korábban egy átfogó adatelemzés arra jutott, hogy a YouTube tartalmainak 5%-a tartozik a zene kategóriába, ám ezek hozzák az összes nézettség 20%-át.)

A megjelenés és a listára felkerülés között eltelt idő átlagban másfél nap, és a videók 97%-áról a megjelenést követő két napon belül döntött az algoritmus – vagyis két nappal a megjelenés után már igen kevés az esély bekerülni. Hat olyan videó is volt, ami egy hónapon át fent volt a listán. A felkerülés napját tekintve nagy különbségek nem voltak, egyedül a szombaton felrakott videók voltak a többinél kevésbé sikeresek; a napszakok közül a délután (főleg a 4-6 óra) a legjobb időszak.

Közismerten az indexkép és a cím nagyon fontos a figyelem felkeltésében és a kattintások vonzásában. Az indexképek közül kimagaslóan azok voltak a legsikeresebbek, amelyeken láthatók emberek. A címről az elemzés azt állapította meg, hogy leginkább a 36-64 karakter hosszúság volt rájuk jellemző. A videó alatti leírások többségében szerepelt Instagram-, Facebook- vagy Twitter-link. Ugyan a YouTube hivatalosan azt állítja, hogy a címkék nem sokat számítanak abban, hogy rátalálnak-e egy videóra, valójában ők maguk az évösszefoglaló YouTube Rewind videóknak kb. 40 címkét adtak. A felkapott videók átlagban 21 címkével voltak ellátva, és mindössze 3,5% alatt nem volt egy sem.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d