Jönnek a hivatalos klipek a Facebookra

A Facebook 2018-ban már lezárt egy nagy tárgyalássorozatot a zenék jogtiszta megjelenéséről a platformon, ez azonban arról szólt, hogy ha a felhasználók által feltöltött videókban háttér- vagy aláfestő zeneként jelenik meg jogvédett tartalom, akkor azért jogdíj jár, és nem kell eltávolítani a videót. A hivatalos klipek azonban mostanáig nem jelentek meg a platformon: jellemzően csak rövid kedvcsinálók voltak láthatók belőlük.

Ez azonban megváltozik augusztus 1-től. Egyelőre közvetlenül csak az Egyesült Államokban működő zenészeket érinti a változás, azonban tekintve, hogy ezzel a Facebook a YouTube-bal száll versenybe egy fontos területen, az egész digitális zenei terület átrendeződését hozhatja ez a fejlesztés.

A TechCrunch beszámolója szerint az érintett zenészek oldalait kezelő adminok egyetlen beállítással elérhetik, hogy a terjesztők által szolgáltatott hivatalos videók automatikusan mind megjelenjenek a zenészi profilok Videos részében, és az új klipek feltöltésével sem kell bajlódni, ezekkel magától frissül a profil, sőt, a rendszer erről automatikus posztot generál. (Utólag sok mindent át lehet állítani, átírhatók az automata posztok, vagy akár törölhetők is a videók a profilból.) Aki nem kéri ezt a beállítást, annak a Facebook létrehoz egy Official Music szekciót, amit a platform algoritmusa kezel.

Arról, hogy a Facebook a hivatalos zenei videók jogosításáról folytat tárgyalásokat a major kiadókkal, még decemberben közölt értesüléseket a Bloomberg. A lap megjegyezte, hogy a YouTube által fizetett összegekkel elégedetlen jogtulajdonosok régóta szeretnék, hogy riválisa akadjon ezen a területen a Google tulajdonában lévő videómegosztónak.

Mint a Music Business Worldwide írja, Mark Zuckerberg évek óta hangsúlyozza, hogy a jövőben a Facebook elsődleges tartalmai a videók lesznek, így valójában nem is ez a lépés a meglepő, hanem az, hogy eddig kellett rá várni.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: