Hatalmas volt az érdeklődés a Hangfoglaló rendkívüli pályázatai iránt

Áprilisban jelentek meg az NKA Hangfoglaló Kollégiuma rendkívüli pályázatai, amelyek a járványhelyzet okozta károkat kívánták enyhíteni, mégpedig oly módon, hogy ne csak szerzők-előadók, hanem a háttériparban dolgozó szakemberek, illetve koncerthelyszínek is profitálhassanak belőlük.

Mint a Hangfoglaló honlapján olvasható, a 60 milliós (a nevezési díjakkal és 2019-ről megmaradt összegekkel aztán 61,56 millióra emelt) keretösszegű pályázatra 513 igény érkezett, összesen 305 millió forint értékben, vagyis “minden korábbinál nagyobb volt az érdeklődés”. A közlemény a döntési szempontokat is felsorolja: a kollégium “tagjai abban állapodtak meg, hogy a pályázatok nagy száma miatt minden zenekar és előadó csak egyszer részesülhessen támogatásban, az elmúlt években valóban élő, fizetős koncertek rendszeres helyszínéül szolgáló klubok előnyt élvezzenek, illetve a más forrásokból ebben az időszakban már támogatott pályázók csak nagyon indokolt esetben jussanak itt is lehetőséghez.”

Így végül a jelentkezők kb. ötöde, 108 zenekar és előadó kapott egyenként 570 ezer forintos támogatást arra, hogy profi stábbal elkészítsen egy-egy maximum 20 perces, közönség nélküli koncertfelvételt. Ezek először a befogadó koncerthelyszín felületein jelennek meg, és egy héten át kizárólag ott lesznek elérhetők. A nyertesek listája az NKA honlapján itt található.

A másik, 12 millió forintos keretösszegű, előzmények nélküli pályázatra is több mint háromszoros volt az érdeklődés. A 147 pályázatból 44-et támogatott az NKA egyenként 270 ezer forinttal; ebből 15-30 perces oktatóvideók készülnek majd, amelyek szabadon elérhetővé és felhasználhatóvá lesznek, ami az oktatásrendszer a vírushelyzethez való alkalmazkodásában különösen fontos lehet.

Mint a listából látható, a videók többsége a könnyűzene történetéről szól (rock, blues, gospel, az elektronikus zene úttörői, klezmer, népzene és cigányzene stb.), illetve egy-egy hangszert mutat be, főként történeti szempontból (gitár, dob, zongora, szaxofon, trombita, harsona, hegedű, Hammond orgona, cajon, ukulele). Akadnak azért technikai ismereteket terjesztő pályázatok is, illetve olyanok, amelyek az improvizációs készséget vagy a ritmusérzéket kívánják fejleszteni, vagy a könnyűzene és más művészetek kapcsolatáról szólnak.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: