A Sziget vezetője megosztotta javaslatait a fesztiválipar megsegítésére

A Sziget Zrt. cégvezetője, Kádár Tamás egy nyilvános Facebook-bejegyzésben osztotta meg azt az ötpontos javaslatot, amit még áprilisban dolgozott ki a Magyar Fesztivál Szövetség kérésére. Ennek apropója a július 30-i kormánybejelentés, amely szerint augusztus 15. után sem szabad 500 főnél nagyobb zenés rendezvényeket – pl. fesztiválokat – tartani. Kádár Tamás szerint a döntés nem volt meglepő, sem vitatható, mégis nagy visszhangot váltott ki, mert “még élt a remény, hogy a szezon végére azért mindenkinek jut majd egy kicsi a szeretett munkájából, egy pár hétig legalább csinálhatjuk azt, amiért dolgozunk, amiből megélünk és ami a szenvedélyünk. És lesz valamekkora bevétel is azoknak a sokaknak, akiknek a megélhetése forog most kockán.”

Javaslatai a következők:

  1. Minimum 90 napos fix határidejű moratórium az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényekre – ugyanis rövid, “kéthetes vagy nyitott határidőkkel egyszerűen lehetetlen dolgozni”, így lehetne előre tervezni vagy “szervezetten” eseményeket lemondani.
  2. Utalvány (voucher) rendszer bevezetése a pénzbeli visszatérítések helyett – erről Kádár Tamás most azt írta, hogy sokak számára már későn jönne, ezért javasolná a Music Hungary Szövetség által kidolgozott – blogunkon részletesen itt ismertetett – mentőcsomag bevezetését, “ami közvetlen és gyors segítséget nyújthatna a zenészek, technikusok, háttéripari dolgozók, klubok, kisebb szervezők számára egy jól átgondolt és méltányos rendszerben.”
  3. Az elmaradó koncertek, fesztiválok szervezői és közreműködői számára a működési költségek kompenzálása 50% erejéig – ugyanis az iparág életben maradásához szükség van áthidaló működési segítségre, csak így érhető el, hogy “az iparág ne omoljon össze, és a jövőben újra minőségi rendezvényeket szervezhessen, többmilliárdos adóbevételeket generáljon, valamint tízezres nagyságrendben teremtsen munkahelyeket, százezer-számra vonzzon turistákat”.
  4. A 2020-ra már költségvetett és/vagy elbírált EMMI/NKA/MTÜ és egyéb kulturális és turisztikai támogatások folyósítása úgy, hogy ezeket a 2021-es fesztiválok előkészítésével kapcsolatban felmerülő kiadásokra is ki lehessen fordítani.
  5. A koncert- és fesztiváljegyek, valamint a fesztivál-szállások áfa kulcsának 5%-ra csökkentése (kulturális áfa).

“Nincsenek illúzióim, hogy egy Facebook poszt nem fogja áttörni az eddig tapasztalt fájó érdektelenség falát, ami a válság kezdete óta körülveszi a szakmánkat, de talán most van itt az ideje, hogy egységben, együtt jelezzük, hogy baj van. Nagy baj. Ez a szakma az elmúlt sok-sok évben rengeteget adott ennek az országnak, nem csak kulturális értelemben, nem csak a zenét kedvelő, koncert- és fesztiváljáró közönségnek, de a gazdasági hatásain keresztül minden magyar embernek. Mindezt örömmel, elhivatottsággal, és nem utolsó sorban végtelen szeretettel. Nem szégyen most segítséget kérni, mielőtt az „élő” iparág halott lesz…” – fejezi be posztját Kádár Tamás.

(Írása elején egyébként említi, hogy a Sziget Zrt. már korábban lemondta minden rendezvényét, vagyis az új kormánydöntés nem érinti a céget – hozzátéve, hogy “nem mi szervezzük STRAND és a BmyLake fesztiválokat, ill. a Nagyon Balatont sem, hanem a VOLT Produkció, amelyik a köz- és néha szakmai hiedelemmel ellentétben nem „Sziget érdekeltség””)Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d