Dal+Szerző Playlist #92: A nyár YouTube-slágerei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Listánkat a YouTube által közölt sikerlisták alapján állítottuk össze; ezen belül is a Népszerű zeneszámok listát használtuk, ami hetente frissül és archívuma is visszakereshető. A lista a magyar felhasználók által legtöbbet hallgatott zenéket tartalmazza, tehát nemcsak magyar dalok hallhatók rajta. Ezzel együtt – szemben a stream szolgáltatókkal – a heti top 100 nagy része, ezen belül a top 10 is nagyrészt hazai számokból áll össze. (A Népszerű zeneszámok és a Legnépszerűbb zenei videók lista közti különbség, hogy az előbbibe nemcsak a hivatalos csatornára feltöltött klipek számítanak bele, hanem minden más mód is, ahogyan megjelenhet egy dal a YouTube-on.)

Kasza Tibi feat. Dér Heni: Ez annyira Te

Kasza Tibi a Crystal után médiaszemélyiségként majd Facebook-sztárként építette fel magát, majd 2019-ben sikerrel tért vissza a zenéhez; Dér Heni pedig régóta sikert sikerre halmoz. Közös daluk, ami egy párkapcsolat pozitív és negatív oldalainak ironikus megmutatása, június eleji megjelenése óta folyamatosan a YouTube-sikerlista első helyén áll, tehát egyértelműen ez a nyár YouTube-slágere. A Mahasz magyar rádiós toplistáján a 8. helyig, a stream toplistán a – magyar dalok esetén igen jó – 14. helyig jutott.

Zene: Kasza Tibor. Szöveg: Kasza Tibor, Dér Henrietta. ISWC kód: T-933.148.551-9

Lotfi Begi x Burai: Háborgó mélység 2

Burai Krisztián producerként és egyre inkább előadóként is a YouTube legnagyobb sikergyárosa. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy a a Legnépszerűbb előadók lista élén ő állt egész nyáron (egyetlen hét volt, hogy az amerikai rapsztár 6ix9ine megelőzte). Ez a Lotfi Begivel közös szám kettejük zenei világát ötvözi, a könnyed house-t és érzelmes R&B-t. Áprilisban jelent meg, és ugyan a heti toplista első helyén sosem járt, nyáron visszakúszott a harmadik helyig és azt stabilan tartja, így elmondható róla, hogy a nyár egyik meghatározó slágere a YouTube-on. A magyar rádiós top 40-ben a 6. helyre jutott.

Burai x Opitz Barbi x Missh: Háborgó mélység

Az előbbi dal első része még márciusban jelent meg, de még nyár elején is a 10. volt a toplistán, noha azóta kicsit lejjebb csúszott (összesített nézettsége már közelíti a tízmilliót). Népszerűsége mellett azért választottuk be a Playlistbe, mert igazi különlegesség a YouTube-slágerek világában, hiszen két és fél percig csak zongora kísér, és ezután is csak minimális a dob szerepe. Burai Krisztián harmadik videója a nyári toplistákon a Burai x Young G x Goaldiggerz: Aki bújt, aki nem klip – ez a 8. helyen indult és onnan kissé lejjebb csúszott. (A Deezeren nem található meg.)

Lil G X Norbow: Megjöttünk

A Nemazalánnyal közös klippel 2018-ban berobbant Lil G márciusban kezdett közös dalokat kiadni Norbow-val, az első A lelkem fáradt című daluk már 3,8 milliós nézettségnél tart, az Értünk nyár elején a 2. helyezett volt, a Megjöttünk szintén itt nyitott, még erősebben, mint az elődje.

Bruno x Spacc: Budán vagy Pesten

A fiatal duó tavaly nyár óta jelentet meg videókat, már az első is sikeres lett, de ez a bulizós dal (ami a karanténra is reflektál – és amiben azért az is elhangzik, hogy “mehetnek a körök, de tudod, csak ésszel”) az eddigi legnagyobb YouTube-slágerük.

BSW: Szavak nélkül

A BSW Yaay című dala volt 2019 legnagyobb nyári slágere a YouTube-on, azóta két, egymástól merőben eltérő számuk jelent meg: a Csöcsök és segg, majd nemrég a romantikus Szavak nélkül, aminek az az üzenete, hogy “kell egy társ”, és “nem elég már a szex”. (A legnépszerűbb komment pont erről szól: “Nehezen hittem, hogy a Csöcsök és segg után tudtok ilyet alkotni”.) A július 20-án megjelent videó az 5. helyen nyitott a listán.

Follow The Flow: Kivetett

A Follow The Flow 2018-as, rekorddöntő bemutatkozása óta állandó szereplő a toplistákon, új daluk az 5. helyen nyitott június végén. A zenekartól szokatlan a téma: erőteljes korkritika (“beteg ez a kor, ellep a mocsár”). A zenekar két másik számmal is szerepelt a nyári YouTube-listán: a május közepén megjelent Tavasz a májusi erős nyitás (3. hely) után a nyári hónapokban a 10. és 20. hely körül mozgott; a januárban megjelent A holnap küszöbén is még mindig ott van a top 50-ben. (Utóbbi szerepelt a rádiókban a legjobban, a magyar dalok listáján a 2. helyig jutott.)

Essemm x Curtis: Feldobott érme

A két YouTube-veterán közös száma június végén a toplista második helyén nyitott. Több olyan hét is volt a nyáron, amikor a YouTube top 100-ban Essemm négy különböző dalban szerepelt, Curtis pedig kettőben.

Horváth Tamás x Pixa: Babám

Szintén két sikergyáros közös dala, aminek a különlegessége, hogy majdnem egyszerre két Horváth Tamás x Pixa dal jelent meg: június 10-én a Babám (Horváth Tamás YouTube-csatornáján), és 12-én az Isztambul (ami Pixa csatornáján látható). Az utóbbi is megjárta a top 20-at, a Babám még jobban szerepelt: a 4. helyen nyitott. Horváth Tamás itt szerepelt Playlist rovatunkban, Pixa pedig itt.

Zene: Horváth Tamás, Kovács Norbert Szöveg: Horváth Tamás, Subecz Tamás, Tóth Dániel György. ISWC kód: T-932.762.655-1

Rácz Gergő x Orsovai Reni: Mostantól

Ennek a dalnak az a különlegessége, hogy 2019 novemberében jelent meg, de még az idei nyári heti listákon is rendre a 7-9 hely között mozog – az összesített nézettsége már 23 millió. Márciusban ez nyerte meg az – immár nem az Eurovízióra kijutásért folyó – A Dal versenyt is. A folytatás, Rácz Gergő július közepén megjelent, jól induló Mindent itt hagyok című dala is nagy sikerre számíthat. A rádiós Top 40 listán a 10. helyig jutott, a magyar dalok rádiós listáját természetesen vezette is; a stream listán is az előkelő 5. helyre került fel.

Zene: Bella Máté, Rácz Gergő. Szöveg: Hujber Szabolcs, Rácz Gergő. ISWC kód: T-007.333.770-8

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: