A dán szerzők zenéinek blokkolásával fenyeget a YouTube, mert nem fogadják el a 70%-os jogdíjcsökkentést

Elfajult a jogdíjakról szóló vita a dán közös jogkezelő Koda és a YouTube között, és a videómegosztó már azzal fenyeget, hogy blokkol minden tartalmat, amelyben a dán szerzők dalai szerepelnek.

A kemény fellépés azért is meglepő, mert valójában csak egy átmeneti időszak körül robbant ki a nézeteltérés. A Koda nem egyedül tárgyal a videómegosztóval a jogosításról, hanem a három ország, Dánia, Norvégia és Finnország jogkezelőit együtt képviselő Polaris szövetség próbál tető alá hozni egy megállapodást. Ez még nem született meg, viszont közben áprilisban lejárt a Koda és a YouTube korábbi megállapodása. Ilyenkor az a bevett szokás, hogy az új szerződés aláírásáig a korábbit hosszabbítják meg. A YouTube azonban ebben a – hangsúlyosan csak ideiglenes – helyzetben a korábbi jogdíjak majdnem 70%-os csökkentését akarta elérni. Amikor a Koda ebbe érthető módon nem ment bele, a YouTube azzal fenyegetett, hogy az általuk képviselt szerzők zenéi nem lesznek elérhetők a videómegosztón. (Egyelőre ez nem történt meg, és nem világos, hogy pontosan mikor tervezik ezt megtenni.)

A Koda kemény hangú sajtóközleményt adott ki, amiben azt is írják, hogy bár a s és a Google közötti tárgyalásokon ugyan “távolról sincs egyetértés” a felek között, de azért közeledtek az álláspontok, ezért is meglepő a Google “szélsőségesen agresszív” fellépése, “a piaci dominancia lehető legerősebb kihasználása”. “A Google mindig is az ‘eszed, nem eszed, nem kapsz mást’ megközelítést alkalmazta a tárgyalásokon, de ez még így is egy mélypont” – olvasható a jogkezelő egyik vezetőjének nyilatkozata.

A YouTube napokkal később reagált. Szerintük az átmeneti időszakra szóló javaslatuk azt tükrözi, hogy a dán szerzők művei a várakozásokhoz képest gyengébben teljesítettek, és a korábbi megállapodásokban szereplő garantált minimumnak kevesebb mint a fele lett volna a hallgatottság alapján járó jogdíj. Ezért akarnak az ideiglenes szerződésben alacsonyabb összegeket kikötni.

Az Input magazin elemzésében azt írja: a Google fellépése “éppen arra szolgál újabb bizonyítékkal, hogy miért kell szabályozni a piacot”, és rossz ütemérzékre vall, hogy pont akkor léptek fel ilyen agresszívan, amikor az amerikai törvényhozásban a tech óriások (a Google mellett a Facebook, az Amazon és az Apple) monopolhelyzetét vizsgálják.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: