Száz olyan zenekar tarthat raktárkoncertet, akik legalább két fontos fesztiválon felléptek volna

Azzal a döntéssel együtt, hogy augusztus 15. után sem lehet 500 főnél nagyobb zenés eseményeket tartani, a kormány bejelentette azt is, hogy segítséget fog nyújtani a szektornak. Ez több részből áll, az egyikkel kapcsolatban már látszanak a fő vonalak. A fesztiválszektor megsegítésének koordinálásával Lobenwein Norbertet bízták meg, erre 700 millió forintot szánt a kormány, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség fog kezelni és kiosztani.

Mint Lobenwein Facebook posztjából kiderül, a Raktárkoncert néven futó projekt keretében a kormány eredetileg 40-50 előadó közönség nélkül rögzített koncertjét támogatta volna, de “a meghívható produkciók létszámát a kérésünkre az említett 40-50-ről 100-ra sikerült emelni.” Az nem derül ki a posztból, hogy a 700 milliós keret ezzel együtt szintén a duplájára emelkedett-e.

Ezeket a zenekarokat pedig úgy választották ki, hogy “a döntés ne a mi kezünkben legyen. Annak ugyanis a látszatát is szerettem volna elkerülni, hogy akár én, akár a barátaim-kollégáim a saját ízlésük szerint választanak ki számukra kedves produkciókat” – írja Lobenwein. Ezért felkérték 13 hazai fesztivál szervezőjét, hogy küldje el a magyar line-upját, és az alapján állították sorba a zenekarokat, hogy ki hány rendezvényen lépett volna fel. “A lista tetejére került az, akit tíz fesztivál hívott volna meg (egy volt ilyen), az aljára pedig az, akiket csak egy fesztivál. A 100-as listába mindenki belefért, akit 2-nél több fesztiválon láthattunk volna idén” – írja Lobenwein, aki posztja végén elárulja, hogy a lista élén az Esti Kornél zenekar állt. A többi név még nem ismert, ezeket akkor lehet majd nyilvánosságra hozni, ha mind a száz produkcióval lefolytak az egyeztetések. (Az Esti Kornél zenekarból Lázár Ágostonnal és Domokossal a Dal+Szerző magazin e számában olvasható interjú; Playlist rovatunkban itt és itt szerepeltek.)

A fesztiválok listája: Bánkitó, Fishing On Orfű, Szegedi Ifjúsági Napok, FEZEN, TÁBOR, EFOTT, VOLT, Strand, Művészetek Völgye, CAMPUS, East Fest Mezőtúr, Rockmaraton, Kolorádó. A lista “a megítélésem szerint elég jól lefedi a hazai fesztiválpiacot” – írja Lobenwein.

Fontos hozzátenni, hogy nem kizárólag ez a száz zenekar, illetve a stábjuk kap lehetőséget a raktárkoncertek sorozatában, hanem más szegmensek is: élő legendák, nép- és cigányzene. Lobenwein Norbert azt is írja, hogy “szervezőként tökéletesen látom, hogy miközben ez a projekt sokaknak segít, ugyancsak sokan kimaradnak belőle, holott megérdemelnék a meghívást és szükségük is volna a bevételre. Arra sajnos nincs lehetőségem, hogy további kereteket nyissak, ahová további produkciókat hívhatna meg bárki, a rendelkezésünkre állót így is duplán kimaxoltuk. A magam részéről azt azonban megígérem, hogy hangot adok annak érdekében, hogy további műfajok, területek jeles képviselői is meghívást kaphassanak erre, vagy hasonló projektekre.”

A Magyar Fesztivál Szövetség egyébként az augusztus 3-án megjelentetett, Fesztiválok segítségkérése az újabb kormányrendeletet követően című közleményében azt írta, hogy a fesztiválok elmaradása “az állami költségvetésnek minimum 80 milliárd forintnyi kiesést okoz, közvetlenül 37 ezer, közvetetten 370 ezer ember munkalehetőségét érintve”. Segítség nélkül sok fesztivál csődközeli helyzetbe kerülhet, ami azt jelenti, hogy lehet, hogy 2021-ben már nem tudják megrendezni ezeket. A Szövetség ezeket a lépéseket javasolta: “Azonnali segítség kellene például járulékkedvezménnyel, bértámogatással, rezsi- és igazolt működési támogatásokkal. Sürgős lenne szakmai továbbképzéseket indítani azoknak a háttérmunkásoknak, technikusoknak, akik a következő időszakban nem jutnak majd munkához. A jövő miatt újra kellene gondolni a belépőjegyek áfájának csökkentését is.” Kádár Tamás, a Sziget vezetője is megosztotta javaslatait a szektor megmentésére.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d