Lehet már fizetős élő videókat indítani a Facebookon, de csak olyan zenével, aminek nálunk vannak a jogai

Áprilisban jelentette be a Facebook, hogy lehetővé teszik azt, hogy az élő videóközvetítéseket csak pénzért (virtuális belépőjegyet megvásárolva) lehessen nézni a platformon. Ez a lehetőség mostantól él az itt olvasható bejelentés szerint, mégpedig Magyarországon is (összesen 20 országban indult el).

Egy-egy fizetős élő bejelentkezést egy Facebookon belül létrehozott eseményhez lehet kapcsolni; az árat mi szabhatjuk meg. Ráadásul a kis- és középvállalkozásokat segítendő a Facebook nem fog az összegből levonni semmit (a tranzakciós díjakon túl), legalábbis idén és jövőre biztosan nem. Kivéve, ha a vásárló iOS rendszert használ, mert – mint a hivatalos bejelentésben olvasható – az Apple nem ment bele abba, hogy az App Store-on keresztül bonyolított vásárlásoknál szokásos 30%-os levonást ez esetben csökkentse, vagy engedélyezze a Facebook Pay szolgáltatás megjelentetését az iOS rendszerekben.

A fizetős esemény a szokásos módon promotálható a Facebookon, magát az élő bejelentkezést pedig a Facebook Live segítségével lehet közvetíteni. A Facebook teszteli, hogy a viszonylag új Messenger Rooms szolgáltatást használva “személyesebb, interaktívabb” online eseményeket lehessen rendezni.

A fizetős eseményekről itt lehet bővebben olvasni, és ugyanott lehet egy eseményt létrehozni. Ha egy oldal adminja még nem tette meg, akkor meg kell adni a hivatalos adatokat (teljes név, lakcím, a vállalkozás formája, adószáma, bankszámlaszáma). Arról, hogy a pénzhez hogyan lehet hozzájutni, itt lehet részletesen olvasni.

Szükséges még az is, hogy többféle, itt részletezett feltételnek megfeleljen az oldal, ami túlmegy a Facebook általános feltételein (tiltott a gyűlöletbeszéd, szexuális tartalom stb.); így például a “vitatott társadalmi kérdéseket” vagy tragédiákat feldolgozó videók sem monetizálhatók, mint ahogy a kattintásvadászat vagy a szöveges montázsok sem.

Ennél fontosabb lehet, hogy a monetizált élő videóban “nem használhatsz olyan zenét, amelynek nem te vagy a jogtulajdonosa, csak olyan zenét, amelynek minden joga nálad van, vagy a Facebook licencelt zenei könyvtárát, vagy szerzői jogvédelem alá nem eső, közkincs zenéket”.

Mindenesetre a bejelentésben a következő online fizetős események szerepelnek, amelyeket a szolgáltatás tesztelése közben kipróbáltak: szakmai előadások, vetélkedők, főzőleckék, személyes hangulatú meet-and-greet találkozók, fitnesz órák. Ezek közül a meet-and-greet kapcsolódik gyakran zenéhez, és feltűnő, hogy a zenélés maga viszont nem szerepel a példák között.

Kérdéses persze, hogy miután hónapokon át a felhasználók hozzászoktak az ingyenes Facebook-koncertekhez, illetve sokaknak feltehetően némileg elegük is van a formátumból, lehet-e majd elegendő fizető nézőt összeszedni a platformon.

Kapcsolódó hír, hogy megkérdőjelezték a Twitch jogosítási gyakorlatát – a korábban elsősorban a gamerek által használt platform a karantén ideje alatt megpróbálta magát úgy pozicionálni, hogy ez az a hely, ahol a zenélés élő közvetítésével pénzt is lehet keresni (részletes cikkünket lásd itt). A Twitch az Amazon tulajdonában van, amelynek vezetője, Jeff Bezos a képviselőházi meghallgatásán arra a kérdésre, hogy megengedi-e a platform a zenék jogosítatlan felhasználását, azt válaszolta, hogy nem tudja, de utánanéz. Az Artist Rights Alliance azzal vádolja őt, hogy “szándékosan félrenéz”, hiszen a Twitchen rendkívül sok a jogsértés, és a platform csak a minimális – és bőven elégtelen – erőfeszítéseket teszi meg, ha ilyenre hívják fel a figyelmet a jogtulajdonosok.

Arról, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésére egy zenésznek, hogy online pénzt keressen, itt közöltünk nagy összeállítást; https://dalszerzo.hu/2020/03/18/jarvany-idejen-igy-lehet-tamogatni-a-zeneszeket-igy-lehet-tamogatast-kerni-a-rajongoktol/ később új lehetőségeket is bemutattunk. https://dalszerzo.hu/2020/04/28/uj-beveteli-lehetosegek-a-neten-fizetos-elo-videok-a-facebookon-adomanykeres-a-spotify-on-elo-dj-zes-a-mixcloudon/



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading