A magyar független kiadók negyede érzi úgy, hogy bizonytalan a jövője

A Magyar Független Lemezkiadók Egyesülete (a név angol megfelelőjének rövidítésével HAIL) az európai és nemzetközi szinten is igen aktív IMPALA támogatásával jött létre 2018-ban. A kijárási korlátozások bevezetése után nem sokkal készítettek egy kárfelmérést, amit nemrég megismételtek.

A független kiadók közel fele mögött egy KATA-s egyéni vállalkozó áll (háromnegyedük főállásban viszi a kiadóját), és a maradék cégek túlnyomó része is legfeljebb öt főt alkalmaz. A kiadók 81%-a foglalkozik bookinggal és menedzsmenttel is, így az elmaradt rendezvények (jellemzően 10 és 50 közötti számban) miatt komoly bevételektől estek el. A fizikai lemezeladások a válaszadók 62%-ánál képviselnek jelentős tételt, a bevételek nagyjából negyedét. Így az is érzékenyen érintette a kis kiadókat, hogy el kellett halasztaniuk vagy akár törölniük is kellett a tervezett megjelenéseiket – közel kétharmaduk kényszerült erre.

Így a megkérdezettek az előző évihez képest a márciustól augusztusig tartó időszakban komoly veszteségeket kellett, hogy elviseljenek. 19%-uk mondta, hogy 2-500 ezer forint, 25%-uk 5-800 ezer forint, 44%-uk pedig 1 millió forint fölötti veszteséggel kalkulál. Ha ősszel újra lesznek korlátozások, a kiadók fele legalább 2 milliós veszteségre számít.

Mind a tavaszi, mind az új vizsgálat felmérte a túlélési esélyeket. Márciusban csak 7% mondta, hogy veszélybe került a kiadó jövője, ez most drasztikusan, 25%-ra emelkedett. 44% a fogyó tartalékok ellenére úgy érzi, hogy jó eséllyel fennmarad, és csak 25% mondta, hogy elég tartaléka van.

A KATA-s egyéni vállalkozók tudtak élni a háromhavi adómentességgel, de a válaszadók negyede semmilyen segítséget nem kapott. A jelentésben szó esik arról is, milyen intézkedések segítenének a kiadóknak a fennmaradásban. A rendezvények áfacsökkenésének gyakran előkerülő témája mellett említik a hangfelvételek áfájának csökkentését is. 63%-nak komoly anyagi terhet jelent, hogy “az indie-knek előre, a teljes kiadványszám után kell fizetni, függetlenül attól, hogy abból mennyit tudnak majd eladni”; segítség volna, ha – a major kiadókhoz hasonlóan – utólag, a tényleges eladások után fizethetnének.

A HAIL a felmérések mellett is aktív, például itt olvasható anyaguk körbejárja, hogy mit kell tudnia annak, aki kiadót indítana; részt vesznek a Független Magyar Hanglemezkiadók Vásárának szervezésében (legközelebb szeptember 11-én lesz ilyen), workshopokat tartanak stb.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d