A legismertebb zenei podcast sem tudja anyagilag fenntartani magát

A Song Exploder az egyik legismertebb zenei témájú podcast; készítője, Hrishikesh Hirway neves és feltörekvő, mainstream és underground előadókat hív meg, hogy egy-egy daluknak a mélyére menjenek, részletesen feltárva, hogy milyen volt a kreatív folyamat, milyen döntéseket hoztak alkotás közben – úgy, hogy közben a zenét is lehet hallani. Vendége volt már többek között a Fleetwood Mac, a U2, a Metallica, a Mumford & Sons Solange, Lorde, Yo-Yo Ma, Norah Jones és Carly Rae Jepsen is. Mára hírértékű, ha valakit meghívnak ide, kötelezően előkerül, ha zene és podcast kapcsolata a téma, és nagyobb cikkek is foglalkoznak vele (pl. az Atlantic szerzője itt foglalta össze, mit tudhattunk meg belőle a kreatív folyamatról.)

Ezért önmagán túlmutató jelentősége van annak, hogy Hrishikesh Hirway egy sor, azóta törölt Twitter-üzenetben arról írt, hogy kénytelen az immár majdnem 200 adásra bővült archívumából adásokat törölni. “Reméltem, hogy mindegyik rész elérhető maradhat, de a zenei jogosítás működése ezt nem engedi meg.” Nem akar senkit sem megvádolni – voltak zeneműkiadók, kiadók, amelyek ingyen bocsátottak rendelkezésére műveket, de a többi közül is sokan kifejezeten kedvezményes díjakat ajánlottak. “Azonban a sok kis összeg összeadódik, és a jogosítások megújítása még többe kerül”, így az archívum fenntartásának költsége túl magasra rúgna, amit már nem tud kifizetni.

Lehet, hogy Hirway azért törölte az üzeneteket, mert valami pozitív fejlemény volt az ügyben, ezzel együtt is számos kérdést vet fel az ügy – írja a Music Ally. Sokan megírták már, hogy a podcast ideális formátum arra a történetmesélésre, ami annyira hiányzik a playlistek által uralt stream platformokról (lásd tavalyi cikkünket). Egy olyan podcast, mint a Song Exploder, kitűnő alkalom volt arra, hogy a rajongók még közelebb kerüljenek kedvencükhöz és megismerjék az alkotófolyamat apró részleteit; illetve ezáltal általában a kreatív munka problémái iránti érzékenységük is nő.

Ezért fontos lenne, hogy mind a jogosítás költségeinek oldalán, mind a podcastkészítők bevételeinek oldalán létrejöjjön egy olyan megoldás, ami legalábbis lehetővé teszi, vagy még inkább bátorítja az ilyen innovatív – és nem mellesleg a zeneipar egésze számára előnyös – ötletek kibontakozását, mint amilyen a Song Exploder.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: