Újra több a bevétel a vinylből, mint a CD-ből

Normális esetben nem szoktunk féléves jelentésekről hírt adni, de persze 2020 első féléve nem volt normális, ezért fontos látni, hogy több nagy piacon mindennek ellenére nőni tudtak a kiadói bevételek. A Music Business Worldwide itt foglalta össze az adatokat: a spanyol piacon 4%, a német piacon 4,8%, az Egyesült Államokban 5,6% volt a növekedés.

Az RIAA friss jelentésének egyik fontos adata, hogy 1986 óta először több bevételt hoztak a vinyl-, mint a CD-eladások; olyannyira, hogy a fizikai bevételek majdnem kétharmada, 62%-a a vinylnek volt köszönhető. Az is igaz, hogy az eladott példányszámban még a CD vezet a vinyl előtt: 10,6 millió a 8,8 millióval szemben. Továbbá fontos, hogy a fizikai bevételek estek a legnagyobbat 2019 első félévéhez képest: 23%-kal,

A reklámokkal finanszírozott ingyenes zenehallgatás (a YouTube-tól a Spotify ingyenes változatáig) mindössze 3%-ot nőtt, ami legalább nem visszaesés – viszont, mint a Billboard felidézi, ez a szegmens elmúlt években 21-37% közötti növekedéseket produkált. Persze ez a fejlemény sem meglepő, hiszen a reklámköltések rendkívüli mértékben visszaestek.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading