MTÜ pályázatok: 700 millió a fesztiváloknak, 800 a cigányzenének, 200 a népzenének

A fesztiválok támogatására 700 millió forintos keretet biztosít a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amit az infrastruktúra és a munkaerő megtartására lehet fordítani (főállású munkatársak bérére és járulékaira, iroda, raktár fenntartására), illetve fejlesztésre (rendezvénytechnikai, informatikai, internetes fejlesztésekre), valamint programelőkészítésre (ezen belül PR-ra és kommunikációra). A cél az, hogy “amennyire lehetséges, a könnyűzenei fesztiválszervezők megőrizzék gazdasági stabilitásukat”, a jövőben újraindulhassanak, addig is munkahelyeket tartsanak meg; a kiírás külön szól arról, hogy csökkenteni kell “a fesztiválszervezésben közreműködő szakemberek körében jelentkező bizonytalansági tényezőt, valamint a pályaelhagyási hajlandóságukat.”

Olyan, 2020 előtt legalább három egymást követő évben megtartott, minimum három napos, könnyűzenei központú rendezvények szervezői jelentkezhetnek, akik idén nem vagy csak jelentősen csökkentett programmal tudták megtartani korábban 500 fő feletti fesztiváljukat. Egy-egy fesztivál minimum 1 millió forintos támogatást kaphat; a felső plafon a 2019. évi nettó fesztiváljegy-bevétel 10%-a, de legfeljebb 35 millió. A benyújtási határidő: szeptember 24., a pályázati dokumentáció itt található meg.

A pályázat előkészítését egy munkacsoport végezte, Lobenwein Norbert vezetésével, a következő tagokkal: Borsa Kata (a Magyar Fesztiválszövetség alelnöke) Ernhaft Attila (Művészetek Völgye Fesztivál), Márta István (a Magyar Fesztiválszövetség elnöke), Podlovics Péter (XLNT Booking), Tóth Gergely (Supermanagement), Szepesi Mátyás (Fábián Juli Emlékalapítvány), Weyer Balázs (Music Hungary Szövetség).

A raktárkoncerteken – amelyek felvételei már elindultak – a több fesztiválon fellépő előadók, illetve élő legendák kaptak lehetőséget, de már korábban is beharangozták, hogy a nép- és cigányzene sem marad ki a támogatásokból. Az MTÜ nemrég kiírta ezeket a pályázatokat is, a Hagyományok Házával együttműködve; mindkettőt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében.

A cigányzene támogatásának keretösszege 800 millió forint. Erre 4-5 fős cigányzenekarok jelentkezhetnek, amelyek “legalább 30 fő befogadására alkalmas budapesti vagy vidéki, turisztikai szempontból frekventált helyszínen működő vendéglátóhelyen zenélnek.” A tiszteletdíjként kifizethető, zenekaronként nettó közel -1,5 millió forintos támogatásért cserébe azt kell vállalniuk, hogy “2020. november 2. és 2021. április 18. között a hét 4 napján minimum 3 órában zenélnek a zenekart támogató és a pályázatban nevesített vendéglátó egységben.” A jelentkezési határidő szeptember 30., a pályázati dokumentáció itt található meg.

A népzenét vagy “a népzenei hagyomány mély ismeretén alapuló világzenét” játszó előadók 200 milliós keretre pályázhatnak. Az igényelhető támogatás 300 ezer és 3 millió forint között van, ebből egy minimum egyórás koncertfilmet kell elkészíteni, és azt közzétenni “a Támogató által meghatározott online felületen”. Az előadói tiszteletdíjat és a felvétel elkészítésének a költségeit is a támogatásból kell fizetni. A jelentkezési határidő október 16., a pályázati dokumentáció szeptember 15-én itt jelenik meg.Categories: Hírek

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: