Az Európai Bizottság jogtalanul felhigítaná a szerzői jogi irányelvet – nyílt levél

Részletesen foglalkoztunk az EU szerzői jogi irányelvének megszületésével, és többször megírtuk, hogy ennek elfogadásától még hosszú út vezet a gyakorlatba átültetésig. Az irányelv 2019 márciusi elfogadása után két éve van a tagországoknak, hogy implementálják az irányelvet, és ehhez az Európai Bizottság útmutatót nyújt.

Ennek az elkészítése előtt az EB az érintettek – jogtulajdonosok, tartalommegosztó szolgáltatók, felhasználók és jogászok – bevonásával konzultációt indított, aminek az eredménye egy dokumentum, ami nyáron jelent meg a Bizottság honlapján. Ezt szeptemberig véleményezhették az érintettek; a jogtulajdonosok részéről ez történt most meg egy nyílt levél formájában – a kreatív iparágakat képviselő nagy szakmai szervezetek véleménye igencsak negatív.

Eszerint a Bizottság szembemegy a szerzői jogi irányelv eredeti céljával, vagyis a jogtulajdonosok magas szintű védelmével és azzal, hogy az egységes digitális piac egyenlő esélyeket biztosítson a szereplőknek. A 17-es cikkely (ami a korábbi változat sorszámozása alapján 13-as cikkelyként híresült el) “lényegi részeit úgy értelmezi, hogy az ellentétes annak céljával és megfogalmazásával” – fogalmaz a nyílt levél, amely szerint ez gyakorlatilag felér azzal, hogy a Bizottság megfelelő jogi felhatalmazás nélkül megpróbálta átírni a szerzői jogi irányelvet.

A nyílt levél kitér a kreatív iparágak súlyára (például hogy az EU lakosságának 5,5%-át foglalkoztatják, a külkereskedelmi mérleghez 92 milliárd eurónyi többlettel járulnak hozzá), illetve arra, hogy a szektor járvány utáni talpraállását is akadályozza az irányelv felhigítása.

Az aláírók kiemelik például azt, hogy a jogvédelem alóli kivételek (pl. kritika, paródia stb.) elbírálása a dokumentum szerint történhetne úgy, hogy a tartalommegosztó szolgáltató előzetesen “feltehetően jogsértő” és “feltehetően legitim” kategóriákra osztja a feltöltött tartalmakat, és ez utóbbiak a végleges elbírálásig elérhetők maradnak. A levél szerint ez az egész a valóságban megvalósíthatatlan, a dokumentum homályosan definiálja az idézett kategóriákat, és legfőképpen ez a terv ellentmond a jogsértő tartalmak gyors és hatékony eltávolítását előíró irányelvnek – voltaképpen aláásva ennek hatékonyságát.

A nyílt levelet 23 szakmai szervezet írta alá, a zeneiparból az IFPI, az IMPALA, a GESAC, a European Composer and Songwriter Alliance, a zeneműkiadókat képviselő ICMP és IMPF; továbbá a filmes, tévés, könyves szakmák, a sportközvetítésekkel foglalkozó cégek és a fotóügynökségek képviselői stb.



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading