Megjelentek a magyar fókuszú playlistek a Spotify-on

Magyar fókuszú, a szolgáltató saját kurátorai által összeállított listák jelentek meg a Spotify-on. A fejleményre a WMMD aggregátor blogposztja hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy ez egy “igazi örömhír” a hazai zenészek számára. A playlistek komoly hatással bírnak arra, hogy mit hallgatnak a felhasználók, és a Spotify a legszélesebb körben használt platform, amin eddig nem kapott kiemelt figyelmet a magyar zene. (Egy friss felmérés szerint a 18-26 évesek 31%-a használ zenei stream szolgáltatást, közülük 82% a Spotify-t. A második legnépszerűbb a YouTube Music, ennél jóval alacsonyabb, 31%-os eléréssel. Mint látható, sokan több szolgáltatást is használnak.)

A következő magyar fókuszú, a Spotify által összeállított playlistek jelentek meg (legalábbis nálunk): Terep, Top Hits Magyarország, Friss Pop, Hazai Gitárok, Nemazapop, Mulatási, Rave Reneszánsz. Ezek közül az első néhány órában a “zenék, amik félreugranak a műfaji határok elől” leírással ellátott Nemazapop szerezte a legtöbb követőt (nagyjából a lazán “alternatívnak” nevezett zenékkel; 30Y, Ivan & The Parazol, Ricsárdgír, Blahalouisiana, Carson Coma, Bohemian Betyars, Péterfy Bori, The Qualitons stb.), valamint a trap színtérről válogató Terep. A New Music Friday Magyarország válogatásba a nemzetközi slágerek mellé bekerült néhány új magyar dal is, az Ibbigangtől Bródy Jánosig. A “mood” alapú playlistek között is megjelentek olyanok, amikre magyar dalok is felkerülnek, pl.: Koffein & Fókusz, Vidám Slágerek.

Meg kell jegyezni, hogy már korábban is számos, a felhasználók által összeállított playlist volt, amiken magyar zenék szerepelnek (a Dal+Szerző Playlisttől az egyes zenekarok által létrehozottakig stb.), de a Spotify a saját listáira igen erőteljesen hívja fel a felhasználók figyelmét.

A playlistekre a Spotify rendszerén belül van lehetőség ajánlani az új megjelenéseket. Ehhez Spotify For Artists profilra van szükség; erről a WMMD blogposztjában itt lehet mindent elolvasni. A playlistek hatásával – valamint azzal is, hogy nem érdemes mindent erre az egy lapra feltenni – számos cikkben foglalkoztunk az elmúlt években.Categories: Hírek

Tags: ,

1 reply

Trackbacks

  1. KERET / Végre magyar fókuszú playlisteket is készít nekünk a Spotify

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: