A művek gyorsabb, hatékonyabb beazonosítása segíti a szerzőket – megújult az ISWC rendszer

A zenei szerzemények azonosítására szolgáló International Standard Musical Work Code-ot, vagyis ISWC kódot 1995 óta kapja meg minden zenei szerzemény (a T-000.000.001-0 kód az ABBA Dancing Queenjének jutott), és az elmúlt 15 évben nem esett át nagyobb fejlesztésen a rendszer. Aligha kell hosszan magyarázni, hogy ebben az időszakban milyen komoly változások történtek: a különféle digitális szolgáltatóknál immár trilliós nagyságrendű adat keletkezik a zenefogyasztásról, ennek minél gyorsabb és pontosabb feldolgozása a kulcsa annak, hogy a jogtulajdonosok megkapják az őket megillető juttatást. Különösen fontos a folyamatban az egyes hangfelvételeket azonosító ISRC kódok és az ezeken a felvételeken hallható szerzemények ISWC kódjának összekötése (egy szerzeményről több felvétel is készülhet).

A jogkezelők nemzetközi szervezete, a CISAC két éve adott megbízást az ISWC kódok mögött álló technológia fejlesztésére az ír Spanish Point Technologies cégnek. Nyáron már több több mint száz jogkezelő áttért az új rendszer használatára, ami most a zenei ökoszisztéma többi tagja számára is elérhetővé vált. Mint a CISAC tavasszal megválasztott elnöke, Björn Ulvaeus mondta, az új rendszer előnyeit akkor fogja tudni maximálisan kihasználni a zeneipar minden szereplője, ha az általánosan elterjed, globálisan ezt fogják használni. Különösen fontos szereplők ebből a szempontból a zeneműkiadók és a digitális szolgáltatók. Már megjelent a Sony/ATV zeneműkiadó és a Spotify illetékes vezetőjének nyilatkozata, mindketten üdvözölték a fejlesztést.

A legújabb felhő- és AI-technológiákat használó új rendszerben a kódokat egy központi rendszer osztja ki (amivel elkerülhető az esetleges duplikálás), mégpedig a korábbinál jóval gyorsabban, akár órákkal a megjelenés után, vagyis rögtön megkezdődhet a monetizálás is. Az új rendszer növeli a pontosságot – a beazonosított, jogdíjköteles felhasználások számának növekedése pedig a jogdíjak növekedését jelenti a szerzők számára. Emellett több ponton teljesen automatizálták a folyamatokat, ami az egyes jogkezelők számára idő- és költségmegtakarítást jelent, ami szintén a szerzőknek jutó összegek növekedéséhez vezet.

Fontos tudni, hogy a rendszer megújulása csak a háttérfolyamatokat érinti, tehát a szerzők ebből nem érzékelnek semmit.

A megújult ISWC Network itt található meg a CISAC honlapján, a központi ISWC honlap pedig it van.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d