Szerzők nélkül dalok sem lennének – 68 szerző készült videóval a Dalszerzők Napjára

2018-ban indított először kampányt az Artisjus azért, hogy felhívja a figyelmet a slágerek mögött álló szövegírókra és zeneszerzőkre. Idén – részben a járványhelyzet hatására – megújult a Köszi a dalt! kampány. Azért van valami, ami megmaradt: továbbra is buzdítanak mindenkit, akár előadókat, akár zenerajongókat, hogy a dalszerzők napján, vagyis idén október 16-án a közösségi oldalakon a #kösziadalt hashtag használatával mondjanak köszönetet kedvenc daluk szerzőinek. (Igaz, koncerten vagy buli közben készült képek helyett “otthonbulizás” közbeni fotók várhatók.)

Emellett az Artisjus – mint ebben a podcastban elhangzik – kiírt egy pályázatot rövid videókra, aminek a szövege szándékosan nyitottan hagyta, hogy a dalszerzéssel kapcsolatban pontosan miről szóljanak a pályaművek.

A Köszidalt.hu oldalon megtekinthető a beérkezett 68 videó. Az alkotók között vannak élő legendák, országszerte ismert szerző-előadók, feltörekvő tehetségek; képviselteti magát több műfaj a poptól az elektronikus zenén át a jazzig, a világzenétől a metalon át a komolyzenéig. A 3-4 perces videók a témákat tekintve is rendkívül sokszínűek. Sokan egy-egy daluk születéséről mesélnek, gyakran megemlítve az általános, minden dalszerző számára megfogadható tanulságokat – például azt, hogy egy dal sikerében meghatározó szempont, mennyire segíti a szöveg azt, hogy sokan tudjanak kapcsolódni a benne megfogalmazott érzésekhez.

Többen beszéltek szerzői ars poeticájukról vagy arról, hogy egyáltalán mit jelent az, hogy valaki dalokat ír. Szűkebb, gyakorlatibb kérdések is szóba kerültek, például a prozódia vagy az Abletonnal rögzített improvizáció – vagy éppen az, hogy hogyan lehet összeegyezteti a szerzői létet az anyasággal.

A videókra lehet szavazni is az említett oldalon, október 16-án éjfélig – bármilyen szempont alapján, például hogy melyik volt “a legmeghatóbb, legviccesebb vagy legérdekesebb”. A legtöbb szavazatot kapó kisfilm alkotóját az Artisjus Egyesület félmillió forinttal jutalmazza.Categories: #kösziadalt, Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: