Dal+Szerző Playlist #96: Zenei export: HOTS shortlist

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

A magyar exportiroda, a HOTS évente kétszer állítja össze a szakmabeliek szavazatai alapján a nemzetközi színtéren legpiacképesebbnek tartott előadók listáját. A HOTS shortlist segít a nemzetközi partnereknek (például showcase fesztiváloknak) a potenciális magyar fellépők, partnerek megtalálásában (hozzá kell tenni, hogy sok showcase-re nyitott a jelentkezés). Idén már a második ilyen listát tette közzé a HOTS, ami szokás szerint 300-nál is több szakmabeli szavazatai alapján állt össze. “A zene nem ismer határokat” – ez a lista mottója. A Hangfoglaló Program honlapján olvasható rövid elemzés kitér arra, hogy három, az első 15-be először bekerült fiatal női előadó “egyfajta generációváltást jelöl”. A korábbiakhoz képest feltűnő az éveken át a legexportképesebb zenekarok között emlegetett Ivan & The Parazol, illetve a Blahalouisiana kiesése a listáról (legalábbis az első 15-ből); mint a Hangfoglaló oldalán olvasható, náluk “az utóbbi időben érzékelhetően a további magyarországi építkezés került a fókuszba.”

Korábban a 2019-es második listát mutattuk be itt, de a listán szereplő előadók többsége rendszeres szereplője blogunknak. A HOTS a magyar zenei exportot 2018 vége óta egy-egy összefoglaló, éves kiadványban mutatja be, az első ilyenről itt, a másodikról itt írtunk. (Az előadók neve mellett zárójelben az előző listán elért helyezések láthatók.)

 1. The Qualitons (1.)

A Qualitons fellépése a KEXP rádióban még a kereskedelmi televíziók hírműsoraiba is bekerült, nem csoda, hogy ők vezetik ezt a listát. Legutóbbi kiadványuk a kultikus Kex zenekar számainak feldolgozásaiból, vagy inkább átirataiból összeállt Kexek című album (a magyar kritikusok egyik kedvenc 2019-es albuma), ezen hallható a fenti szám (a Kex legismertebb dala). Szintén egy feldolgozással, a Zöld sárga című dallal indították az említett fellépést a KEXP stúdiójában.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

 1. Platon Karataev (7.)

Az indie folkból indult zenekar igen hamar felkerült a nemzetközi térképre, először a Spotify playlistjeinek köszönhetően; legnagyobb európai turnéjukat éppen idén tartották volna, csak a járvány közbeszólt. Így élő támogatás nélkül jelent meg Atoms című, a hangszerelésben az elektromos gitárokat előtérbe állító, a szövegekben egzisztenciális válságokat feldolgozó album. Ez is jól szerepelt a stream szolgáltatóknál, a címadó dal és a Wide Eyes európai rádiós kampányt is kapott. A zenekar a Dal+Szerző magazinban megjelent profilja itt olvasható, Playlistünkben legutóbb itt szerepeltek.

Zene: Czakó Kuraly Sebestyén, Bradák Soma, Balla Gergely Lóránt, Jáky András. Szöveg: Balla Gergely Lóránt. ISWC: T-007.324.920-3

 1. Mörk (2.)

A pszichedelikus soul, avagy jazz-soul-pop-funk-stb. zenekar szintén komoly nemzetközi fellépéseket tud már a háta mögött. Velük készült címlapinterjúnk itt olvasható, legutóbb a rovatban raktárkoncertjük okán szerepeltek, a bevételt ugyanis részben Fábián Juli Emlékalapítványnak, részben a formálódó zenész-érdekképviseltnek ajánlották fel.

Zene: Zentai Márk, Szabó Dániel Ferenc, Novai Gábor Miklós, Szeifert Bálint Artúr. Szöveg: Zentai Márk. ISWC: T-007.320.581-8

 1. Bohemian Betyars (4.)

A magát a “speed-folk freak-punk” stílusba soroló, lendületes koncertjeiről ismert (Nagy-Szín-Pad!-nyertes) zenekar nemcsak Európában turnézik rendszeresen, de már Ázsiát is megjárták. A járvány miatt egy nagy észak-amerikai (USA, Kanada) turnét kellett lemondaniuk, aminek keretében ők is játszhattak volna az említett KEXP-ben. Legújabb daluk egy Villon-versre készült; mint a klipben látható, járvány alatt a zenekar egy részének a Zalai-dombság lett a székhelye.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

 1. Fran Palermo (9.)

A magát korábban a “jungle rock”, ma inkább az “indie rock’n’roll” stílusba soroló zenekar legújabb lemezén hallhatók a korábbiakhoz hasonló, bulis slágerek, mint például a FOMO főcímdalaként is szolgált Jeopardy; de a korábbiaknál nagyobb súlyt képviselnek a pszichedelikus darabok. Többször szerepeltek rovatunkban, legutóbb itt.

Zene: Konsiczky Dávid, Henry Perez Garcia. Szöveg: Konsiczky Dávid, Henry Perez Garcia. ISWC kód: T-007.332.298-1

 1. Middlemist Red (8.)

A Middlemist Red igen hamar ismertté vált itthon, részben hozzájuk köthető a pszichedelikus rock az utóbbi években erőteljes felvirágzása; nemzetközi pályájuk is hamar beindult. Legutóbbi nagylemezük 2016-os (Ripple Soul), de a készülő harmadik albumról már több dal is megjelent, például 2019 vége felé a fenti szám. A frontember Nóvé Soma közben több más projektbe is belefogott (pl. a Népdalok EP-ből kinőtt Mordái folk-rock zenekar, valamint a The Night Of The Vampire dalfeldolgozó projekt).

Zene: Nové Soma Ármin, Ürögdi Ábel, Deli Soma, Papp Dávid. Szöveg: Nové Soma Ármin. ISWC: T-007.335.772-8

 1. LAZARVS (3.)

A súlyos rock-metal műfajokból (sludge, doom) merítő trió, Apey and The Pea új néven adta ki új lemezét; a Godslayer volt erről az első klipdal. Szerepeltek rovatunkban a raktárkoncertjük gázsijából pályatársakat is segítő zenekarként, korábban pedig például akkor, amikor megnyerték a 2018-as Nagy-Szín-Pad! versenyt.

Zene, szöveg: Makai László, Áron András, Prepelicza Zoltán. ISWC kód: T-932.762.080-4

 1. Belau (6.)

A downtempo duó utazós zenét játszik, bár most ez leginkább “belső utazás” lehet. Májusban megjelent második lemezük, a Colourwave a karibi szigetvilágban gyűjtött hangokat is felhasznál, illetve számos vendégénekesnő hallható rajta. Köztük a brit Amahla, akivel a Risk It All című dal készült, amit több európai rádió is játszott. Többször szerepeltek Playlistünkben, legutóbb itt.

Changlee Mahalia Bell Taymah, Buzás Krisztián, Kedves Péter István. ISWC kód: T-300.373.536-8

 1. OHNODY (28.)

Hegyi Dóri hangjával sok (főleg elektronikus) zenében találkozhattunk (köztük a Belau áttörést meghozó dalában); OHNODY nevű saját projektjében igazán egyéni hangot alakított ki; a szakma ezt azzal ismerte el, hogy neki ítélték az egyik Junior Artisjus-díjat.

Zene: Hegyi Dóra, Makumi Kamau. Szöveg: Hegyi Dóra. ISWC: T-007.300.027-7

 1. The Devil’s Trade (15.)

Makó Dávid a metal színtéren lett ismert, The Devil’s Trade néven az amerikai folkból, bluesból, a magyar népdalkincsből és az énekes-dalszerző hagyományból merít. Nyár végén megjelent The Call Of The Iron Peak című albumát az underground metal egyik legismertebb kiadója, a Season Of Mist gondozta, rendkívül jó kritikákat kapott a nemzetközi sajtóban.

Zene, szöveg: Makó Dávid. ISWC kód: T-301.308.693-2

 1. Jónás Vera Experiment (14.)

Jónás Vera a London Centre of Contemporary Music School diákjaként végzett, és azóta is folyamatosan jelen van a nemzetközi színtéren, nemcsak (amíg lehetett) turnékkal, hanem olyan kollaborációkkal, mint például a 2019-es DEX Nyitott stúdiója volt, vagy a nemzetközi dalszerző táborok. Többször szerepelt rovatunkban, például amikor a showcase-fesztiválok gyakori fellépőit mutattuk be.

Zene és szöveg: Kozma Kata, Jónás Vera. ISWC: T-007.303.273-1

 1. The Anahit (13.)

A szintén Londonban tanult Csányi Rita zenekara “füstösen komor, a mai ember szorongásait megfogalmazó dalaival” fogta meg a közönséget és a szakmát – ahogy a Dal+Szerző magazin cikkében olvasható. Ő is járt nemzetközi dalszerző táborban, és vannak határokon átnyúló kollaborációi.

Zene: Kocsis Dániel, Sashegyi Soma László, Csányi Rita, Havasi Hollanda György. Szöveg: Csányi Rita. ISWC: T-300.996.609-6

 1. Дeva (Deva) (-)

Az említett generációváltás leglátványosabb példája, hogy először került fel a listára – és rögtön az első 15-be – a 19 éves Takács Dorina, aki idén márciusban mutatkozott be Zságer Balázs új, Move Gently elnevezésű kiadójánál (szeptemberben jött ki harmadik kislemeze). A népdalok világát, a finomabb és táncosabb elektronikus zenét egyéni módon ötvöző, számait énekesnőként, szerzőként és producerként is jegyző Dorina már bekerült a LivEurope programba, többek között a Waves Vienna (online) showcase-en is fellépett.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

 1. Apey (12.)

Áron András amellett, hogy az Apey and the Pea / LAZARVS frontembere, szólóban a folk, country és blues által ihletett dalokat ad elő (lásd korábban ezt és ezt a Playlistünket). Novemberben új lemeze jelenik meg Book Of Changes címmel, ezen hallható a fenti duett Schoblocher Barbarával, a bevezetőben említett Blahalouisiana énekesnőjével. A lemezen “a legtöbb dal a szerelemről szól. Nem hiszem, hogy eljutottam volna Barbara nélkül oda, ahol ma vagyok. Nagyon hálás vagyok neki, hogy végig segített ebben a borzalmas időszakban, amikor kénytelen voltam szembenézni mindennel, amivel eddig nem akartam” – mondta Áron András. (Együtt énekeltek a HAB romantikus vígjáték főcímdalában is.)

A dal regisztrációja még folyamatban van.

 1. Saya Noé (22.)

Saya Noé a Twitchen kezdett közönséget építeni, így számára a földrajzi határok eleve nem jelentettek akadályt a rajongótábor kialakításában. Saját dalait az elektronikára építő, de akusztikus hangszerekkel is gazdagított popzenéhez sorolhatjuk. Támogatja a Hangfoglaló, és bár még pályája elején jár, a raktárkoncertre felkért előadók közé is bekerült.

Zene és szöveg: Kőrös Mimi, Biksi Gábor. ISWC kód: T-301.297.286-6

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: