Egy lejátszásért járjon legalább egy cent! Tízezernél több aláírás a Justice At Spotify petícióján

A járvány okozta válság miatt újra egyre többen elégedetlenek a stream szolgáltatók által fizetett jogdíjakkal. Korábban a brit kezdeményezésű #BrokenRecord kampány keltett nagy figyelmet (részletesen, a pro és kontra érvek ismertetésével itt írtunk erről), most pedig egy viszonylag frissen alakult amerikai érdekvédelmi szervezet, a Union of Musicians and Allied Workers petíciója.

A Justice at Spotify című petíció a követeléseket három fő téma köré csoportosítja:

1) Fizessetek!

Streamenként legalább egy cent (vagy ennek megfelelő helyi valuta, vagyis pl. 3,15 forint) járna a művészeknek jogtulajdonosoknak. “Sokan azt mondják, hogy ez nem fér össze a Spotify jelenlegi gazdasági modelljével. Mi éppen azt követeljük, hogy ezt a gazdasági modellt úgy határozzák meg, hogy a művészeknek méltányos fizetség jusson. Ha a modell ezt nem teszi lehetővé, akkor el kell vetni” – írják. Követelik továbbá a felhasználó-központú felosztási modell bevezetését. Emellett évek óta egyre többen állnak ki, és egy friss közvélemény-kutatás szerint a felhasználók fizetési hajlandóságát is növelné a bevezetése.

2) Átláthatóságot!

A petíció követeli a “zárt ajtók mögött kötött szerződések” nyilvánosságra hozatalát, a Spotify gazdasági struktúrájának átláthatóvá tételét (hiszen nemcsak a felhasználói előfizetésekből, hanem több más forrásból is származik bevétele a cégnek), valamint a payola gyakorlatának felszámolását. Ennél a pontnál szerepel az a követelés is, hogy mindenkinek a nevét fel kell tüntetni és kereshetővé kell tenni, aki egy hangfelvétel létrejöttén dolgozott.

3) Ne harcoljatok a művészek ellen!

Ez az amerikai jogdíjemelés elleni fellebbezés visszavonását jelenti.

A petíciót 48 óra alatt több mint tízezren írták alá, köztük olyan ismert zenészek, mint Thurston Moore, Saul Williams, Ezra Furman és mások. “A zenészek részéről pozitív volt a reakció, az iparág részéről viszont meglehetősen hűvös, mint ahogy arra számítottunk is” – mondta a petíciót elindító UMAW szóvívője a TechCrunch-nak. “Lényegében azt a választ kapjuk, hogy ti csak zenészek vagytok, nem értitek a dolog üzleti részét. De éppen ez a probléma, hogy a zenészek kimaradnak az üzleti ügyek megtárgyalásából, mindig utolsóként gondolnak ránk, amikor a feltételeket és a pénzügyeket megbeszélik.”

Mind a Billboard, mind a Music Ally cikke jelzi, hogy a követelésekkel több probléma is van. Az egyik az, hogy egész egyszerűen fogalmazva nincsen olyan, hogy egy streamért megszabott összeget kapnának a jogtulajdonosok: a bevételek nagyjából 70%-át osztják fel a lejátszások arányában, így az egy lejátszásra jutó rész mindig csak egy változó számítás végeredménye, nem egy rögzített pénzösszeg (bővebben erről lásd ezt a cikkünket). A szerződéseket pedig a Spotify nyilvánvalóan nem hozhatja nyilvánosságra egyoldalúan.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d