Biztonságos lehet a koncertlátogatás, ha figyelnek a szellőzésre, a maszkviselésre, a higiéniára és a ki- és beléptetésre

A német Restart-19 projekt keretében a Halle-i Orvosi Egyetem kutatói ezernél több önkéntessel három különböző koncertszituációt vizsgáltak meg még augusztus végén. Az eredmények a következők voltak:

  • A koncertek alatt viszonylag alacsony a hosszú ideig tartó érintkezések száma, és ez a higiéniai előírások betartásával jelentősen tovább csökkenthető.
  • A legtöbb érintkezés a beléptetés és a szünetek alatt volt, ezért a járványügyi tervezésnek ezekre kell összpontosítania.
  • A rossz szellőzés jelentős mértékben növeli a fertőzés kockázatának kitett emberek számát.
  • A résztvevők 90%-a azt mondta, hogy a maszkviselés nem zavarta a zene élvezetében, és később is hajlandó lenne rá, ha ez az ára annak, hogy koncertekre mehessen.

A biztató eredmény tehát ez: a higiéniai előírások betartása mellett a koncertek alacsony vagy nagyon alacsony plusz járványügyi kockázatot jelentenek.

A projektet vezető Dr. Stefan Moritz szerint a vizsgálat megerősítette azt a hipotézist, hogy egy koncerten “nincsenek olyan érintkezések, amelyekben minden résztvevő érintett volna. Így megfelelő körülmények között a járvány idején is meg lehet tartani ilyen eseményeket. A legfontosabb eredmény az volt, hogy a fertőzés kockázatának csökkentését leginkább a megfelelő szellőztetéssel lehet elérni.” Emiatt a koncertterem számítógépes modelljét alapul véve szimulációkkal vizsgálták, hogy a különféle szellőztetési módszerek hogyan hatottak az aeroszol részecskék terjedésére.

A vizsgálat alapján a következő ajánlásokat fogalmazták meg:

  • A koncerthelyszíneken megfelelő szellőzéstechnikát kell kialakítani, ami biztosítja a rendszeres légcserét. Érdemes volna kialakítani egy értékelési rendszert, ami alapján megállapítható, hol milyen technológiát kell alkalmazni.
  • A járvány ideje alatt a higiéniai előírásokat mindig be kell tartani, beleértve a maszkviselést; külön személyzetnek kellene felügyelnie ennek betartását.
  • Az ültetési rendet és a beengedhető nézők számát a megbetegedések számának alakulásához kell igazítani.
  • Több bejáratot kell biztosítani a torlódások elkerülése végett, a belépés előtti várakozásra kijelölt területnek a szabad levegőn kell lennie.
  • A koncert alatti ételfogyasztást ültetett helyre kell korlátozni, elkerülve a bárok túlzsúfoltságát.

A vizsgálatban egyébként 1500 önkéntes vett részt, akiket leteszteltek, kaptak maszkokat, kézfertőtlenítőt, valamint kontaktkövetőkkel figyelték a mozgásukat. A három szimuláció közül az első egy “rendes”, járvány előtti időkre emlékeztető koncert volt különösebb korlátozások nélkül; a másik kettőben különféle módokon felügyeltek a távolságtartásra.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: