A koncertbelépőt helyettesítő app ellenőrizné, hogy van-e oltásunk vagy negatív tesztünk

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett oltás első, biztató eredményeiről szóló hírek nyomán rögtön feltámadt a remény, hogy talán már 2021-ben visszatérhet az élőzene – írja a Billboard. Elindult a gondolkodás arról is, hogyan lehetne ezt a legbiztonságosabban megoldani – hiszen akármilyen oltás hatására sem szűnik meg a járvány egyik pillanatról a másikra.

Ott van például a nyáron elvégzett német kísérlet eredménye, ami szerint a megfelelő szellőzés, a higiéniai szabályok (többek között a maszkviselés) betartása és a ki- és beléptetés torlódásmentes megszervezése a kulcsa annak, hogy ne jelentsenek a koncertek plusz járványügyi kockázatot.

A járvány miatti leállás után rögtön felmerült az is, hogy biztosítani kellene, hogy potenciálisan fertőző személyek ne mehessenek be a tömegrendezvényekre. A Ticketmaster óriáscég kezdte meg egy olyan terv kidolgozását, ami ezt biztosítaná. A Billboard által megszerzett, még számos ponton finomítandó terv szerint a papírjegyeket teljesen mobilappból elérhető digitális jegyek váltanák ki, és ez az app egyben ellenőrizné azt is, hogy a belépni kívánó ember kapott-e koronavírus elleni oltást az elmúlt egy évben, vagy ennek hiányában volt-e negatív tesztje az elmúlt 24-72 órában. Amennyiben egyik feltételt sem teljesíti, akkor nem léphet be a koncertre.

Ez a rendszer nem kívánná meg, hogy a koncertszervező hozzáférjen a jegyvásárlók egészségügyi adataihoz, ami igencsak aggályos volna. Három különböző fél együttműködéséről lenne szó: a jegyet helyettesítő app az egészségügyi státusz ellenőrzésére alkalmas appokkal működne együtt (pl. CLEAR Health Pass és IBM Digital Health Pass), valamint a tesztelést, oltást szervező egészségügyi szolgáltatókkal. A jegyeladó csak azt az információt kapja meg, hogy az adott személy beléphet-e a koncertre vagy sem. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy különböző államokban egymástól eltérő egészségügyi előírások vannak.

A Ticketmaster egy SmartEvent nevű rendszert is tervez elindítani, ami segítene például a távolságtartásban, a beléptetés szakaszossá tételében és szükség esetén a kontaktkutatásban is. “Ahhoz, hogy a zenerajongók, a zenészek és az alkalmazottak is biztonságban érezhessék magukat, a tudomány és a technológia eredményeire építő, integrált protokollokra lesz szükség” – mondta a Billboardnak a reBUILD20 tanácsadó cég vezetője.

A Complete Music Update figyelmeztet arra, hogy korábban sokan gondolták azt, hogy a technológiai megoldások felgyorsítják majd a visszatérést a járvány előtti életstílusunkhoz (pl. a kontaktkövető appok), de egyelőre ezek a remények megalapozatlanok maradtak. A lap emlékeztet arra is, hogy amikor egy, a Ticketmasteréhez hasonló terv még a nyáron napvilágot látott, akkor sokan kritizálták, mondván, hogy kettéosztja a társadalmat: akik könnyen hozzáférnek az oltáshoz, teszteléshez, azok járhatnak koncertekre; akik nem, azok az életnek ebből a területéből is kimaradnak.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: