Az RIAA a YouTube-videókat letöltő programkód ellen fordult, sikertelenül

2016-ban közölte először az IFPI, hogy a vezető “kalózkodási” forma immár nem a torrentezés, hanem a stream ripping, vagyis a streamelt videók, zenék a platformok szabályait megszegő, a jogtulajdonosokat bevételektől megfosztó letöltése. 2017-ben záratott be először egy ilyen oldalt a kiadók amerikai szervezete, az RIAA a bíróság döntése nyomán.

Most októberben új frontvonalat nyitott az RIAA: a legnagyobb, nyílt forráskódok feltöltését és szoftverfejlesztők együttműködését lehetővé tevő oldalról, a GitHubról eltávolíttatta a YouTube-dl algoritmus kódját, a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) előírásai szerint benyújtott panasszal. (A GitHub egyébként 2018 óta a Microsoft tulajdona.) A szokásos forgatókönyv szerint sokan úgy nyilvánították ki nemtetszésüket, hogy újra meg újra feltöltötték a kódot. A GitHub egy ponton felfüggesztéssel fenyegette azokat, akik ezt megteszik.

Azonban az Electronic Frontier Foundation (EFF) szakvéleményének hatására a GitHub visszatöltötte a kódot, mi több, egymillió dollárt különített el arra, hogy a hasonló – szerintük téves – eltávolítási kérelmek ellen védekezhessenek a szolgáltatást használó szoftverfejlesztők.

Az EFF szerint az RIAA panasza több ponton is hibás volt. Egyrészt a kód nem úgy működött, ahogy a zeneipari szervezet állította, vagyis nem került meg semmilyen digitális másolásvédelmi eljárást (DRM). Másrészt nem igaz, hogy kizárólag jogsértő módon lehet használni, mert például használják tanárok, hogy az órán lejátszandó videókat elmentsenek, emberjogi szervezetek szemtanúk videóinak archiválására, vagy olyan helyeken, ahol nem állnak rendelkezésre eszközök a normál YouTube-használathoz, esetleg nincs megbízható internetkapcsolat. A kód egyes részleteit egyes programozók más, YouTube-bal kapcsolatos feladatok elvégzésére használják. Végül az RIAA által idézett példák a forráskód leírásában, amelyek a szervezet szerint jogvédett tartalmak letöltését mutatták be, valójában csak pár másodperces videórészleteken elvégzett tesztek voltak, és ez a méltányos használat körébe tartozik.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: