Magyar zenészek is használhatják a pár másodperces Spotify Canvas-videókat

Tavaly októberben indította el a Spotify a Canvas béta verzióját, és most számos országra – köztük Magyarországra – is kiterjesztette az elérhetőségét. Közben bizonyára sokan értesültek arról, hogy mi ez: 3-8 másodperces ismétlődő videókról van szó, amelyeket egy-egy albumhoz vagy egy-egy számhoz rendelhet hozzá az előadó, és amelyek a (leggyakrabban használt) Now Playing / Műsoron nézetben láthatóak.

Egy friss posztban a Spotify a következő adatokat hozta nyilvánosságra a Canvas hatékonyságáról: amikor ilyet rendeltek egy számhoz, akkor 5%-kal többen hallgatták tovább a dalt, mint amikor a hagyományos, álló borítóval jelent meg. A Canvas legnagyobb hatással a megosztásokra volt (145%-kal volt valószínűbb, hogy a hallgató valamely közösségi oldalon megosztja a dalt, ha volt hozzá rövid videó); pozitív hatással volt a saját playlistre mentésekre (+20%) és növelte a hajlandóságot az előadó profiljának megtekintésére (+9%).

Arról, hogy a Spotify For Artists fiókkal rendelkező előadók hogyan tölthetnek fel ilyen videókat, magyarul itt lehet megtalálni néhány információt. Mint kiderül, lehet videókat rendelni akár új, akár régi számokhoz, akár albumokhoz, és bármikor le lehet cserélni őket. A Spotify-on kívül az Instagram Story-kban megosztott Spotify-linkek hátterében is látható a videó (zene nélkül). Mind asztali, mind mobilalkalmazásban feltölthető egy Canvas, és az oldal a technikai specifikációkat is közli.

Újdonság, hogy a Spotify által felvásárolt SoundBetter oldalon immár producerek, session zenészek, hangmérnökök stb. mellett Canvasokat készítő grafikusokat is fel lehet fogadni (a magyar producerek, zenészek által is használt SoundBetterről részletesen itt írtunk). Szerepelnek itt olyanok is, akik például Lady Gaga, Billie Eilish, Ariana Grande, Lil Nas X, DJ Snake számára készítettek grafikákat; akár több ezer dollárt is kérhetnek, az általunk látott olcsóbb munkák 150-300 dollárba kerültek dalonként.

A Spotify még tavaly írt egy listát arról, mit érdemes figyelembe venni egy Canvas-videó megtervezésekor; ez angolul itt olvasható, magyarra csak részben fordították le.

  1. Ne legyen a videóban ének, beszéd, rap, ugyanis nincs szinkronizálva a zenéhez.
  2. Kerüljük a túl gyors vágásokat és a villódzó képernyőt – ezeket nehéz lehet vizuálisan értelmezni, túlterhelhetik a felhasználót.
  3. A fontos dolgok a “biztonságos területen” történjenek – bizonyos telefonokon az álló videó bal és jobb széle nem látszódik, ez akár 20% is lehet.
  4. Nem érdemes az előadó nevét és a szám címét belevenni a videóba, hiszen ezek úgyis látszódnak.
  5. Az ismétlődő videók fajtái: folytonos loop, ami ugyanazzal a képpel ér véget, amivel kezdődött; videó, amiben látszik a vágás, de ügyesen elrejtve; oda-vissza lejátszódó animáció.
  6. Próbálj a rendelkezésre álló időben egy teljes történetet elmesélni. Egy befejezetlen sztori vagy egy drasztikusan megvágott kliprészlet frusztráló lehet a felhasználó számára.
  7. A Canvas illeszkedjen a teljes Spotify-profilod felépített vizuális világába.
  8. Ha egy album minden számához külön Canvas készül, akkor azok adjanak ki egy teljes történetet, vagy legyen átfogó témájuk, összekötő vizuális elemeik.
  9. Nyugodtan frissítsd a videókat, azok nem olyan rögzített vizuális elemek, mint egy borító.
  10. A Canvas reflektálhat az adott pillanatra is – például az előadót megragadó hírekre, vagy egy közelgő ünnepre, amihez a dal is kapcsolódik.

Itt említi a Spotify azt is, hogy a kis videókba a rajongókat is be lehet vonni. Billie Eilish például az ő rajzaik animált verzióit használta, a Music Ally pedig említ egy K-pop zenekart, akika rajongók feltöltött fotóiból (amikhez persze a zenekart is betagelték) raktak össze néhány Canvast.

Fontos továbbá, hogy a videó nem lehet jogsértő, gyűlöletkeltő, pornográf stb., továbbá nem lehet szponzorált tartalom, nem irányíthatja el a felhasználót máshova (pl. jegyeladó oldalra) és nem lehet “túlzottan promóciós célokra” használni. A Billboard azért említ néhány esetet a közelmúltból, amikor – úgy látszik, nem “túlzottan” – promóciós célra használtak Canvasokat. Shawn Mendes hamarosan megjelenő új albumának számcímeire helyezett el itt utalásokat, Billie Eilish pedig streamelt, utólag is megnézhető, fizetős koncertjéből vágott ki pár másodperces, kedvcsináló részleteket.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading