Dal+Szerző Playlist #98: Az ősz YouTube-slágerei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

A nyár legnagyobb YouTube-slágerei után a videómegosztón ősszel sikeres klipeket is bemutatjuk. Természetesen voltak olyan dalok, amelyek népszerűsége átnyúlt az évszakhatárokon: például Kasza Tibi és Dér Heni Ez annyira te című, már 15 milliót meghaladó nézettségű száma még december elején is a 10. helyen állt a Népszerű zeneszámok listán.

Burai Krisztián x Binhky : Tűz és víz

Burai Krisztián nyári dalai ősszel is jól szerepeltek a YouTube-on, de a legnagyobb sikert a szeptemberben megjelent Tűz és víz aratta, amiben a 2016-os X-Faktorban feltűnt Binhky a partnere. A dal érdekessége, hogy bár Burai producerként vált először ismertté, itt ezt a feladatot nem ő vállalta, hanem a RobXDan vagyis Roberto Rios x Dan Sparks duó (vagyis Bácskai Róbert és Nagy Zsolt Viktor). Viszont a számot Burai saját kiadója, a BOTB Records jelentette meg (a rroducer tag alapján, ami sok számban hallható volt: “Burai on the beat”).

Zene és szöveg: Csicsák Norbert, Burai Krisztián, Báder János. ISWC: T0073171251

Majka & Curtis & Nika: A csúcson túl

A Majka – Curtis duó (kiegészülve a csodagyerekként indult Nikával, azaz Veres Mónikával) július végén jelentette meg ezt a számát, de a mostanra 9 millióhoz közelítő nézettség jó részét ősszel szedte össze. A rádiós top 40 listán a 15. helyig jutott dal a nyolcvanas éveket idézi, konkrétan a Jermaine Jackson és Pia Zadora When the Rain Begins to Fall című számát (amit egyébként a Desperado is feldolgozott 2007-ben).

Eredeti dal: When the rain begins to fall  – Zene és szöveg: Bradley Robert Michael, Wittmack Stephen J. James, March-Harris Peggy, Átdolgozta: Majoros Péter, Széki Attila, Vígh Arnold.

G.w.M x Vivienne: Menj el

G.w.M 2014 óta a YouTube egyik stabil sztárja, az ősz pedig kifejezetten jól sikerült neki. Legnagyobb sikerét a Vivienne-nel közös dal aratta, ami Ally Brooke Lips Don’t Lie feat. A Boogie Wit Da Hoodie 2019-es dalának a feldolgozása, ami érdekes módon Romániában aratta a legnagyobb sikert (a videója alá kommentelő, kissé csalódott rajongók szerint Amerikában is a csúcsra jutott volna, ha nagyobb sztár énekli).

A dal regisztrációja még folyamatban…

VALMAR: Visz A Vérem ft. Bruno x Spacc vs Manuel

A ValMar duó, vagyis Valkusz Milán és Marics Peti slágerében a YouTube új sztárjai működtek közre, és a július elején megjelent videó ősszel is komoly nézettséget szerzett. Noha a klip a vadnyugaton játszódik, a zene a Rosalía által világsikerre vitt, modernizált flamenco stílusból merít.

Zene: Valkusz Milán Tamás. Szöveg: Marics Péter. ISWC: T9331485666

KKevin: Chivas feat. G.w.M

Az újhullámos hiphop legújabb sztárja a G.w.M-mel egy egész albumnyi anyagon együtt dolgozó KKevin. A szeptember közepén megjelent bulis Chivas nézettsége már az 5 milliót közelíti, de a novemberben megjelent Hazudtál is már most nagy siker.

A dal regisztrációja még folyamatban…

DR BRS x Berkes Olivér: Évszakok

A slágerfeldolgozásokról elhíresült DR BRS a The Voice-ban és A Dalban ismertté lett Berkes Olivérral még azelőtt dolgozta fel Balázs Fecó dalát, hogy a legendás zenész november végén belehalt a koronavírus-fertőzésbe. A feldolgozáson együtt dolgoztak vele, és a premierjén, a Sztárban Sztár című műsorban Balázs Fecó is énekelt – ez volt az utolsó fellépése. (Az eredeti dal szövegírója, Horváth Attila viszont azt írta az új változatról, hogy “olyan, mintha egy értékes festményt összekennénk tokaszalonnával”; igaz, megjegyezte, hogy az engedélyével készült.) A dal három hete szerepel a rádiós top 40-ben, egyelőre a 19. helyig jutott, de feltehetően lesz még feljebb is.

A dal regisztrációja még folyamatban…

Bruno x Spacc: Keverem

A duó nyáron a Budán vagy Pesten című bulidallal aratott nagy sikert, ami még ősszel is a top 10-ben, majd a top 20-ban volt a YouTube-on; latinos hangulatú folytatása szintén igen népszerű lett.

A dal regisztrációja még folyamatban…

Tiah x Giaj x T. Danny: Méreg

A nyilvánosság előtt mindig maszkban mutatkozó Tiah eddigi legnagyobb sikerét 2019 nyarán aratta (lásd akkori Playlistünket), azóta az AK26-ból ismert Giaj (Giajjenno) és T. Danny közreműködésével készült dal az első, ami meg tudta közelíteni a korábbi sikereinek mértékét.

Zene: Kovács Norbert. Szöveg: Molnár Ádám Gergő, Topa Barbara, Telegdy Dániel Márton. ISWC: T3009966665

Manuel x T. Danny: Talán

Az X-Faktorban befutott fiatal Manuel tavaly óta a YouTube egyik stabil sztárja, T. Danny népszerűségét pedig jól mutatja, hány dalban szerepel ezen a listán.

Zene és szöveg: Telegdy Dániel. ISWC: T0073156305

Halott Pénz: Szeretni, akit nem lehet feat. Rúzsa Magdi

A Halott Pénz és Rúzsa Magdi első közös felvétele borítékolható sikert aratott. A közös dalt közös koncertek előzték meg: az énekesnő vendég volt a Halott Pénz 15. születésnapján tartott nagykoncerten a 2019-es VOLT fesztiválon, majd októberben az A38-on tartott tripla koncerten. A dal a rádiós top 40-ben a 9. helyig jutott.

A dal regisztrációja még folyamatban…

Herceg x Opitz Barbi feat. Burai: Cha cha cha

Herceg jó érzékkel, még a Despacito világsikere előtt talált rá a reggaeton stílusra (lásd ezt a Playlistünket), és új latinos slágerének is ez adja az alapritmusát. Opitz Barbi másik őszi sikerdala szintén egy ismert latin táncról van elnevezve: Rumba.

A dal regisztrációja még folyamatban…

Rubay & GL: Forróvérű lány

G.w.M is elindította a kiadóját (G.w.M Music Production), egyelőre Rubay két számával, amelyek közül az első rögtön sikert aratott a YouTube-on. (Rubay korábban a D8 Family YouTube-csatornáján több, egymillió fölötti nézettségű videót jelentetett meg.)

A dal regisztrációja még folyamatban…

T. Danny & Pixa & Cashtag: Megmondóka

Burai mellett Pixa új dala is azért érdekes, mert a korábban producerként inkább ismert (rovatunkban itt bemutatott) slágergyáros itt másnak (Cashtagnek) adta át ezt a feladatot. Az erotikus töltetű, gyerekmondókákból is bőven idéző minimalista bulidal friss remixe hozza azért az ismerős Pixa-stílusjegyeket.

A dal regisztrációja még folyamatban…

Lévai x Burai x G.w.M feat. Mário: Nincs már mit tenni

Szintén egy latinos beütésű, több YouTube-sztárt felvonultató dal, ami csak azért szerepel viszonylag hátul a listán, mert október vége felé került fel a YouTube-ra. Lévai előző sikerdala (Buraival közösen) a koronavírusról szólt, még márciusban. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene és szöveg: Lévai László. ISWC: T3021603754

ByeAlex és a Slepp: Rózsák feat. Luca

ByeAlex augusztusi száma, az Emlékszem (vagy…) szintén népszerű volt még az ősz elején is, de ebben az időszakban még nagyobb nézettséget szerzett ez a minimalista, romantikus sal.

A dal regisztrációja még folyamatban…

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: