Brexit megállapodás: a zenészeknek munkavállalói vízum kell

December 24-én jelentették be, hogy megszületett a megállapodás az EU és az uniót végleg elhagyó Nagy-Britannia között. A brit zeneipar túlnyomó része – mint arról többször írtunk – a Brexit ellen volt, de a UK Music iparági szervezet vezetője üdvözölte, hogy legalább a megállapodás nélküli kilépést sikerült elkerülni. (A megállapodást még sem a brit, sem az Európai Parlament nem ratifikálta.)

Az 1200 oldalas dokumentum részleteit fokozatosan dolgozza fel a nyilvánosság. A zenei világ hamar megtalálta azt, ami már előzetesen is az egyik fő kérdés volt: a vízum problémáját. Mint kiderült, több iparág dolgozói mentesülnek a munkavállalói vízum megszerzésének kötelezettsége alól 90 napnál rövidebb időszakokra – azonban a kulturális és szórakoztatóipari szektor nincsen ezek között.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen koncert vagy egy rövid turné esetén is munkavállalói vízumot kell szereznie az EU-tagországok zenészeinek, ha Nagy-Britanniában lépnének fel, illetve fordítva. A szokásos eljárás szerint bizonyítani kell, hogy vannak a jelentkezőnek pénzügyi tartalékai, és az esemény szervezőjétől is szükséges meghívólevél.

Mindez a korábbiaknál jóval pénz- és időigényesebbé teszi a turnék megszervezését. Ez különösen a feltörekvő zenekarokat érinti majd. Az Independent a Step Music Management alapítójának példáját idézi: egy brit zenekar kiadja első albumát, amit jól fogadnak Európában. Kapnak egy-egy 300-300 eurós ajánlatot Párizsból, Berlinből és Amszterdamból. Korábban ezt meg lehetett lépni – nehéz volt megszervezni, pénzt nem hozott a konyhára, de legalább elkezdhették kiépíteni a bázisukat ezekben az országokban. Ha mindezt még a vízumkötelezettség is terheli, akkor ezek a kezdő lépések kétszer olyan nehezek lesznek.

Felmerült megoldásként az, hogy lehessen két éves, többszöri belépésre jogosító vízumot szerezni, azonban ezt a brit belügyminisztérium elutasította. Most a zenészek azért lobbiznak, hogy a brit kormány próbáljon megállapodni az EU-val arról, hogy a kulturális szektor is bekerüljön az említett, a vízumkötelezettség alól kivett iparágak közé; valamint hogy a turnézáshoz szükséges felszerelésre vonatkozzon az ún. ideiglenes behozatal vámeljárása (lényegében: ne kelljen vámot fizetni érte, hiszen a használat után visszaviszik a kiinduló országba).

Az erről szóló petícióra rövid idő alatt több mint 60 ezer aláírás érkezett, ami azt jelenti, hogy a kormánynak válaszolnia kell rá; ha összegyűlik a 100 ezer aláírás, akkor a parlament dönthet arról, hogy megvitatja a kérdést.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: