2020 meglepő nyertese: a gitár

2020 egyik nagy nyertese volt a gitár – írja a Variety. Ez annak fényében meglepő, hogy nemcsak a rockzenét, de a gitárt mint hangszert is nagyon sokan temették az elmúlt években, például amikor a Gibson csődvédelmet kért.

A lap szerint több területen is érzékelhető a trend megfordulása. Így például a hirtelen fellépési lehetőség nélkül maradt sztárok közül – főleg a kijárási korlátozások első szakaszában – sokan a lakásukból jelentkeztek be, és gyakran azok is gitárt ragadtak ebből az alkalomból, akik egyébként nem erről ismertek. (A Variety többek között az iHeartRadio Living Room Concert For America eseményét említi, ahol például Billie Eilish és Finneas egy szál gitárral kísérve adta elő Bad Guy című slágerét.)

De a slágerekben is jóval többet lehetett gitárt hallani, mint akár egy évvel korábban. Így például az Egyesült Államok rádióiban az egyik legtöbbet játszott dal Harry Styles Adore You-ja volt, ami nemcsak a kíséretben alkalmaz gitárt, hanem egyenesen egy gitárszóló is hallható benne. (A magyar rádiós top 40-ben a 9. helyig jutott a dal.) Egy-egy gitárloop tette jellegzetessé a TikTokról a mainstreambe jutott 24kGoldn Mood című számát, illetve az év egyik nagy befutója, DaBaby Rockstar című slágerét, ami az éves összesített Billboard lista 5. helyére került.

A Variety szerint ennek a jelenségnek legalábbis az egyik oka az, hogy az utóbbi években a hiphopban megjelent az emo és a punk-rock műfajok hatása (a 2019 végén, 21 évesen elhunyt Juice WRLD különösen sokat tett ennek a hangzásnak a mainstreambe juttatásáért). Továbbá a cikkben megszólaló slágerszerzők szerint 2020-ban különösen sok dal született úgy, hogy a kiindulópont gitáron eljátszott dallam vagy legalábbis akkordmenet volt – ezt persze nehéz ellenőrizni, mindenesetre így legalábbis megnő a valószínűsége annak, hogy a végső változatban is megmarad valami a hangszer hangjából.

A gitár nemcsak a slágerek világába tért vissza, hanem az amatőr- és hobbizenészek körében is a korábbinál jóval nagyobb népszerűségnek örvendett. A Sweetwater online hangszerkereskedő például 50%-kal több gitárt adott el 2020-ban, mint 2019-ben, és általában jobban fogytak a húros hangszerek – különösen az amatőrök által kedvelt, olcsóbb kategóriában, amiben 70%-kal nőttek az eladások. Különösen a késő tavaszi, nyári hónapokban volt nagy a megugrás, amikor (a Sweetwater sajtósának megfogalmazásában) “az emberek telítődtek az online videókkal” és elkezdték feleleveníteni hangszeres tudásukat, vagy belevágtak a tanulásba. Ez látszik azon is, hogy a zeneoktató appok letöltései is megnőttek.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d