Turnézáshoz kötelező vízum: egymásra mutogat az EU és a brit kormány

Mint arról részletesen itt írtunk, a Nagy-Britannia és az EU közötti megállapodás több szakma képviselői számára biztosítja a vízummentességet a 90 napnál rövidebb időszakokra, azonban a zenészek (és a kulturális és szórakoztatóipar más szereplői) ebbe nem kerültek bele. Ez hatalmas csapás a brit zenészeknek és a brit piacra betörni kívánó európai zenészeknek egyaránt.

Nem meglepő, hogy igen heves reakciókat váltott ki az Independent cikke, amiben egy névtelen, “a tárgyalásokhoz közeli” EU-s forrás azt nyilatkozta, hogy számos más országgal kötött államközi megállapodásban szerepel a turnézó zenészek vízummentessége, és ennek megfelelő “standard ajánlatot” tettek a brit kormánynak is – amely azonban elutasította ezt. Az indok az volt a forrás szerint, hogy ez a kölcsönösség jegyében azzal járt volna, hogy az EU-tagállamok zenészeinek brit turnéira hasonló vízummentesség vonatkozik, és a brit álláspont szerint a Brexit a szabad munkaerő-áramlás végét kell, hogy jelentse.

A brit kormány a zenészek vízumával kapcsolatban már korábban azt nyilatkozta, hogy ők egy “ambiciózusabb megállapodást” szerettek volna kötni az EU-val “az üzleti utakra vonatkozóan, ami vonatkozott volna többek között a zenészekre is, de az erre vonatkozó ajánlatokat az EU elutasította”. Az Independent cikke után ugyanezt ismételték meg, hozzátéve, hogy az nem más, mint “egy névtelen EU-s forrástól származó pontatlan és félrevezető spekulácó.”

A zenészek különféle szervezetei és a Munkáspárt egyaránt a helyzet tisztázását követeli; az ellenzéki párt szerint “ha bebizonyosodik, hogy pusztán politikai okokból” megakadályozták a szabad turnézást, akkor azt a “zenerajongók nem fogják megbocsátani” a konzervatív kormánynak.

Mindenesetre az Independent cikkének megjelenése után igen dühös reakciók érkeztek számos híres zenésztől. A “gerinctelen” még az enyhe jelzők közé tartozott, Geoff Barrow (Portishead) pedig elindította a #BorisKilledMusic hashtaget.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: