Legyártja és postázza a vinylt a Bandcamp, ha összejön elég vevő

A vinyl-eladások a Bandcampen (is) folyamatosan nőnek, mégpedig igen komoly mértékben: 2020-ban 2 millió példányt adtak el a platformon, kétszer annyit, mint az előző évben – írja a Bandcamp a közleményében. A vinylt árusító független zenészek, kiadók bevételeinek jellemzően kb. fele ebből a formátumból származik. Ugyanakkor a platformon kínált zenéknek mindössze 12%-a kapható vinylen, aminek az a magyarázata, hogy a gyártás kockázatos és időigényes. Ezen kíván segíteni a most bejelentett Bandcamp Vinyl Pressing Service.

A szolgáltatás lényegében egy közösségi finanszírozási kampányra épül. Ha összejön a kitűzött cél, akkor a Bandcamp automatikusan legyártja a kívánt példányszámot, postázza a vinyleket és intézi az ügyfélszolgálati teendőket is (pl. elveszett, hibás lemezek cseréje.). A minimálisan legyártott példányszám 250 darab, de ennél kevesebb vevővel is lehetséges vinylt gyártatni – amennyiben a közösségi finanszírozásban több szintet is beállítunk, akkor az extra pénzt fizető vásárlókkal hamarabb is összejön a kitűzött összeg. (Itt olvasható néhány példa arra, hogy miket lehet kínálni az elkötelezett rajongóknak.) Ebben az esetben is legalább 250 darabot gyártanak, a maradék a zenekarnak vagy kiadónak jut. És persze amúgy is lehet többletpéldányokat kérni, amiket pl. koncerteken lehet majd árulni.

A gyártási költségekről és az elérhető bevételről itt lehet információkat találni. A lényeg az, hogy a Bandcamp saját része 15%, és persze minél inkább meghaladjuk a kitűzött minimális célt, annál több a bevétel. A szolgáltatást tesztelő 50 előadó háromnegyedénél volt sikeres a kampány. A gyártást egyébként a csehországi GZ Media végzi.

Vinylmegjelenést célzó kampányt nemcsak új zenékkel lehet indítani, hanem korábban (akár kizárólag digitálisan, akár más formában) megjelent albumokkal is. A borítót természetesen a zenekar kell, hogy elkészítse, illetve a vinyl maszter kötlsége is a megrendelőt terheli, ezt tehát érdemes beszámítani a kampánycél meghatározásakor – viszont jó hír, hogy csak akkor kell ezt leadni, amikor összejött a cél, vagyis nem kell erre költeni, ha mégsem lesz elég vásárló. (Nem feltétlenül kötelező, de mindenképpen érdemes a vinylgyártáshoz speciális masztert készíteni.)

A kampány indításától kezdve 30 nap van arra, hogy összejöjjön a kitűzött összeg. Siker esetén jellemzően 50-70 nap, mire elkészülnek a megrendelt példányok, és a következő 10-20 napban postázzák őket. Eközben a rajongók persze a zenét digitális formában megkaphatják.

A Bandcamp Vinyl Pressing Service főoldala itt található, a minden részletre kiterjedő leírás pedig itt. A Bandcampről részletesen itt írtunk, legutóbbi fejlesztésükről, a fizetős online koncertekről és virtuális merch asztalról pedig itt.



Categories: Hírek

Tags: ,

1 reply

Trackbacks

  1. A Bandcamp fogja forradalmasítani a vinyl kiadást? - Fidull

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading