Független zenészeknek és kiadóknak segít egymásra találni a DistroKid terjesztő

Az egyik legismertebb nemzetközi online terjesztő, a DistroKid új szolgáltatást jelentett be. Az Upstream segíti a feltörekvő, független zenészek éa a kiadók egymásra találását, azzal, hogy az előbbiek adatait megosztja az utóbbiakkal – ez főként a stream adatokat és az elérhetőségeket jelenti (meg persze magát a zenét).

A szolgáltatás elindítását bejelentő posztban a DistroKid alapítója, Philip Kaplan azt írja, hogy a megjelenő zenék mintegy harmadát terjesztő DistroKidet gyakran keresték meg a kiadók, hogy segítsenek leszerződtethető előadókat találni (illetve gyakran mondták nekik, hogy akiket leszerződtettek, azok az ő szolgáltatásukat használták korábban); másfelől a zenészek is gyakran kértek segítséget ahhoz, hogy felkeltsék a kiadók figyelmét. Mivel tehát mindkét oldalról megvan a kereslet, a DistroKid létrehozott egy egyszerű – és a világon egyedülálló – szolgáltatást arra, hogy összekösse a feleket.

A puszta adatmegosztáson túl a terjesztő igyekszik elérni, hogy az előadók a lehető legjobb ajánlatot kapják. Ennek fő eszköze a poszt szerint az, hogy ha valakinek a számai kiemelkedőek, akkor egyszerre több kiadó is felfigyelhet rá, és így versengeni fognak érte. A kiadókat – az előadókkal ellentétben – megszűrik, és azt ígérik, hogy “csak már bizonyított, zenészbarát” cégeket engednek be a rendszerbe. Az első ilyen bejelentett kiadó a Universal Music Group részeként működő Republic Records (Drake, Taylor Swift, Ariana Grande stb.) A későbbiekben major mellett független kiadók is lesznek persze.

Az Upstream használata opcionális (ha valaki nem keres kiadót, semmit nem kell tennie; később is bármikor ki lehet szállni), a zenészek számára ingyenes, semmilyen jogukról vagy jogdíjukról nem kell lemondaniuk. A DistroKid nem vesz részt a zenész és a kiadó közötti tárgyalásban – bár itt hozzáteszik, hogy “kivéve, ha segítséget kérsz tőlünk”. Az Upstream vezetője a korábban a Warnernél A&R-ként, Kanye West GOOD Music nevű kiadójánál COO-ként működő, producerként is elismert Che Pope.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: