Beperli a biztosítóját a Live Nation a járvány okozta károk ki nem fizetése miatt

A járvány kezdete óta az egyik nagy kérdés, hogy a biztosítók hogyan, milyen mértékben fogják megtéríteni a lezárások miatti bevételkieséseket és más, a járványból eredő károkat. Ezen a téren az egyik legkomolyabb hír most az, hogy a Live Nation pert indított biztosítója, a Factory Mutual ellen, mert az nem fizet. A biztosító nem tagadta meg a kárrendezést, ugyanakkor az élőzenei óriáscég szerint “nem mutatta semmi jelét annak”, hogy fizetni készülne.

A Billboard szerint a hasonló perek általában azon múlnak, hogy hogyan értelmezik a vagyoni kárt. A lap idéz egy bírót, aki szerint “elismerést érdemel a jogászok kreativitása”, akik azzal érveltek, hogy az étterembezárások miattti bevételkiesés vagyoni kár – ám úgy ítélt, hogy ez kizárólag a vagyontárgyak tényleges fizikai károsodására vonatkozik. Ám a Live Nation keresetében arra hivatkozik, hogy a 2019-ben kötött biztosítások bizonyosan kiterjed a pandémia miatt elmaradt koncertekre, hiszen külön említi a szöveg azt, hogy jár a kártérítés, ha “az ingatlanokat nem lehetséges rendeltetésének megfelelően használni”, valamint a kormányzat (vagy katonaság) által bevezetett korlátozások, illetve a fertőző betegségek miatti bevételkiesés is explicit módon szerepel az aláírt dokumentumban. Ezért a Live Nation arra kéri a bíróságot, hogy mondja ki: a biztosítás kiterjed a koronavírus miatti bevételkiesésre, így a következő körben pert indíthat, ha a biztosító továbbra sem fizet.

Az ügy kapcsán a Bloomberg megjegyzi, hogy egy erre szakosodott honlap gyűjtése szerint 2020 márciusa óta majdnem 1500 (!) per indult az Egyesült Államokban a biztosítók ellen, de a Live Nation az egyik legnagyobb cég, ami ilyen ügyben bírósághoz fordult.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading