Beperli a biztosítóját a Live Nation a járvány okozta károk ki nem fizetése miatt

A járvány kezdete óta az egyik nagy kérdés, hogy a biztosítók hogyan, milyen mértékben fogják megtéríteni a lezárások miatti bevételkieséseket és más, a járványból eredő károkat. Ezen a téren az egyik legkomolyabb hír most az, hogy a Live Nation pert indított biztosítója, a Factory Mutual ellen, mert az nem fizet. A biztosító nem tagadta meg a kárrendezést, ugyanakkor az élőzenei óriáscég szerint “nem mutatta semmi jelét annak”, hogy fizetni készülne.

A Billboard szerint a hasonló perek általában azon múlnak, hogy hogyan értelmezik a vagyoni kárt. A lap idéz egy bírót, aki szerint “elismerést érdemel a jogászok kreativitása”, akik azzal érveltek, hogy az étterembezárások miattti bevételkiesés vagyoni kár – ám úgy ítélt, hogy ez kizárólag a vagyontárgyak tényleges fizikai károsodására vonatkozik. Ám a Live Nation keresetében arra hivatkozik, hogy a 2019-ben kötött biztosítások bizonyosan kiterjed a pandémia miatt elmaradt koncertekre, hiszen külön említi a szöveg azt, hogy jár a kártérítés, ha “az ingatlanokat nem lehetséges rendeltetésének megfelelően használni”, valamint a kormányzat (vagy katonaság) által bevezetett korlátozások, illetve a fertőző betegségek miatti bevételkiesés is explicit módon szerepel az aláírt dokumentumban. Ezért a Live Nation arra kéri a bíróságot, hogy mondja ki: a biztosítás kiterjed a koronavírus miatti bevételkiesésre, így a következő körben pert indíthat, ha a biztosító továbbra sem fizet.

Az ügy kapcsán a Bloomberg megjegyzi, hogy egy erre szakosodott honlap gyűjtése szerint 2020 márciusa óta majdnem 1500 (!) per indult az Egyesült Államokban a biztosítók ellen, de a Live Nation az egyik legnagyobb cég, ami ilyen ügyben bírósághoz fordult.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: