Jönnek az online, mégis lokalizált turnék?

A hatvanas évek óta aktív Todd Rundgen az elsők között terjesztette a zenéjét az interneten, és most szintén az elsők között próbálja ki az online, mégis lokalizált koncerteket. Mint a TechCrunch interjújában olvasható, régóta tervezett egy amerikai turnét, és miután többször el kellett halasztani, elege lett.

A 25 városon áthaladó turné mindegyik koncertjét Chicagóból fogja közvetíteni Rundgen és zenekara, de mindig csak az egyes városok és azok vonzáskörzetének lakói nézhetik őket. Megpróbálják az adott helyre szabni az élményt. a falra aggatott poszterekkel és a helyi sportcsapatok emléktárgyaival. A zenekar tagjai is megpróbálják “önmagukat hipnotizálni”, hogy az adott városba képzeljék magukat, például jellegzetes helyi ételeket fognak enni a koncert napján. Lesz online találkozó a helyi rajongókkal, akiknek a képét a falakra lógatott képernyőkre is kirakják.

Rundgren szerint ugyanis egy koncert nem kizárólag zenei, hanem legalább annyira társasági esemény is, amire a résztvevők gyakran heteken vagy akár hónapokon át készülnek. Ezt próbálják meg átvinni az online térbe a lokális korlátozásokkal.

A turnét a NoCal startuppal együttműködve szervezik. Ennek vezetője azt mondta a TechCrunchnak, hogy míg az első virtuális koncertjükre kevesebb mint egy éve 700 jegyet adtak el, mostanában egy-egy fellépésre akár 30-50 ezer jegy is elkel. Szerinte a virtuális koncertekre lesz igény a korlátozások feloldása után is, hiszen számos olyan terület van, ahová nem vagy csak öt évente egyszer jutnak el az előadók, és ezeknek a piacoknak kiszolgálására a “hibrid model” lesz alkalmas.

A Music Ally megjegyzi, hogy egy nemrég tartott online zeneipari konferencián többször visszatértek a résztvevő szakemberek az ilyen lokalizált livestreamek témájára. A lap szerint várható, hogy 2021-ban többen fognak ilyesmivel kísérletezni.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: