Az amerikai zenészek, szakemberek kétharmadának vannak pénzügyi problémái

Több felmérés is vizsgálta már a zenészek, zeneipari szakemberek helyzetét a járvány alatt; a magyar Zeneipari jelentés is ismertette egy kutatás eredményeit. Az amerikai Recording Academy keretében működő MusiCares nonprofit szervezet által végzett felmérésnek az az érdekessége, hogy egyrészt csak olyan professzionális zenészek, szakemberek töltötték ki a kérdőívet, akik már legalább öt éve elsősorban ebből a tevékenységükből élnek; másrészt a lelki problémáikra és rákérdeztek.

A válaszadók 62%-a mondta azt, hogy napi szinten küzd legalább közepes, vagy akár nagy mértékű pénzügyi problémákkal. Több mint felük (51%) kevéssé vagy éppen nagyon kevéssé bízik abban, hogy a járványidőszak alatt az alapvető anyagi szükségleteiket ki tudják elégíteni.

A lelki egészség területén is elkeserítőek az eredmények. A válaszadók 26%-a írta azt, hogy közepes vagy súlyos depresszióban szenved – a MusiCares ezt egy járvány előtti, 2019-es adattal veti össze: akkor az amerikai felnőttek 4,7%-a mondta, hogy rendszeresen küzd a depresszióval. A megkérdezett zenészek, szakemberek több mint harmada (34,9%) szerette volna szakember segítségét igénybe venni a depresszió, szorongás, stressz ellen, azonban nekik több mint a felük (53,5%) ezt nem tehette meg anyagi okok miatt.

A Music Ally kommentárja szerint a felmérésnek nem titkolt célja, hogy elérje: a zenei szektor kormányzati segítséget kapjon.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: